קורס מרתק החושף את המורכבות של זוגיות בעת העתיקה
זוגיות בעת העתיקה
משחר ההיסטוריה למד האדם על מקומו בחברה לצד אשת נעוריו איתה יקים משפחה ויבנה בית אב לתפארת. אלא שלא תמיד החיים זורמים כפי שדמיינו. הנושא של זוגיות הינו ארוך ומסובך וניתן למצוא בו את כל קשת הרגשות, והמאפיינים בכל תרבות.
בקורס, "נפרוס" את החיים הזוגיים לפרוסות כשבכל אחת ניתן זווית אחרת למהלך העניינים הזוגיים.
זוגיות בעת העתיקה- קורס קצר בן 5 מפגשים הכוללים הרצאות, סיורי תוכן ופעילות בטבע,
הקורס יעסוק במורכבות של זוגיות בעת העתיקה מהיבטים ונקודות מבט שונות וחדשות,
את הקורס ילוו קטעי מקורות הכוללים מקורות יהודיים, וכן ספרות ושירה עכשווית.
בהנחיית ד"ר אביבית שוויקי
ההרשמה לתשפ"ד יצאה לדרך!
הקורס יתחיל באוקטובר 2023, המפגשים יתקיימו בימי שישי, אחת לחודש.

אנו מזמינים אתכם לצאת למסע מרתק בין סיפוריהם של זוגות בתנ"ך
הקורס כולל 5 מפגשים המתקיימים בימי שישי אחת לחודש. מאוקטובר עד פברואר.
כל מפגש אורך כ -3.5 שעות
את המפגשים תנחה ד"ר אביבית שוויקי, בעלת תואר דוקטור בנושא "מחזור החיים של האישה בתקופת המקרא"
לשעבר סמנכ"ל ההדרכה בנאות קדומים ומדריכה בכירה.
אביבית מרצה בנושא האישה, המשפחה והזוגיות בתקופות הקדומות, מדריכה טיולים בהם משולבים נושאי טבע ומקורות ישראל ומנחה סדנאות להעצמה נשית
מועדי המפגשים:
יום שישי | 27.10.23 | י"ב חשוון תשפ"ד
מפגשים על הב(א)ר – המפגש הראשון יעסוק בהתקשרות בין המינים בתקופת המקרא.
התרבות במזרח הקדום כולו דגלה בהיקשרות בין המינים ע"י תיווך (שידוך). אך למרות ההפרדה בין המינים, תמיד נמצאו מקומות מפגש לא שגרתיים, בהם ניתן היה להחליף מבטים ומילות אהבה. מפגשים אלו קרו בעיקר בחגים חקלאיים, בהם לא ניתן היה לפקח כל הזמן על החוגגים. ההתקשרויות קרו גם ביוזמתה של הנערה, חרף העובדה שמושג "פמיניזם" עוד לא נהג בעולם.
במהלך הסיור נתרכז בשתי מגילות – מגילת רות ומגילת שיר השירים – שיש חוקרים האומרים שנכתבו ע"י נשים. באמצעותן נשרטט את עולם האהבה שנהג בין בין זוגות מאחורי הקלעים, בדרך לא קונבנציונלית. נדון עד כמה בסופו של דבר התכתיבים החברתיים מנצחים.
יום שישי | 24.11.23 | י"א כסלו תשפ"ד
לילית מול חווה – המפגש השני יעסוק במאפייני הנשים השונות כאז כן היום
האישה הטובה מול האישה הרעה. המוסרית מול הפתיינית. אשת עצה מול אשת מדון – כל אלו תכונות, תארים ומאפיינים סטראוטיפים, באמצעותם צריך הגבר לבחור את האישה המומלצת לנישואין מול זו שחובה להתרחק ממנה. בהתחשב בכך שהכתובים נכתבו מנקודת מבט גברית קאנונית, ניתן לשאול מה הסיבה לפחד הגדול שפחדו הגברים מהאישה ואולי התשובה נעוצה בשימוש שנעשה בייצוגים שונים של האישה בחברה הפטריארכלית לשימור וליצירת הגמוניה וכוח. במהלך הסיור נשרטט את דמות האישה האידאלית – דרך מזמור "אשת חיל" ונבחן האם באמת זו אידאליזציה של האישה או אמת לאמיתה? כמו כן נשרטט את דמותו של הגבר המושלם.
יום שישי | 29.12.23 | י"ז טבת תשפ"ד
בשירות המוסד – על נשים פתייניות וגברים הנופלים ברשת – המפגש השלישי יעסוק בסיפורי נשים פתייניות.
שלמה המלך, החכם באדם הודה שאין הוא מבין "דֶרֶךְ גֶּבֶר בְּעַלְמָה". אכן נסתרות הן דרכי החיבור וההתאהבות בין איש ואישה ולעיתים אנו אף תמהים על חיבורים מסוימים. בעיקר תמוה הדבר כשברור לכל שצד אחד ניזוק מהקשר אולם לא מתיר אותו. "סינדרום שמשון" בפסיכולוגיה, הוא ביטוי לגברים הנמשכים לנשים שאינן אוהבות אותם. אצל הגברים הלוקים בהפרעה זו, מופיעה דמות האישה הנאהבת כמפתה ומעוררת קנאה הדוחפת את הגבר לאיבוד שליטה.
במהלך הסיור נכיר את מערכות היחסים הבעייתיות של שמשון ודלילה, יעל וסיסרא ולרגע נתיישב על ספת הפסיכולוג כדי להבין את הקשר בין המינים.
יום שישי | 26.1.24 | ט"ז שבט תשפ"ד
וו החיבור – המפגש הרביעי יעסוק באפשרות לשגרת חיים נעימה ומכילה בין בני הזוג.
נישואים בין בני זוג בתקופה הקדומה היו איחוד לצורך הבאת צאצאים לעולם. ההתאהבות, אם קרתה בסופו של דבר, הייתה בונוס נפלא, אולם לא הייתה מחויבת המציאות. במציאות כזאת צריך היה ליצור סביבת חיים מאפשרת לכל אחד מבני הזוג, וזאת בהתחשב בעובדה שלא היו מרחבים פרטיים לכל אדם במשפחה.
במהלך הסיור ננסה לעשות "גישור" בעזרת עצות שנקבל מהטבע: נצטייד בצרור עצות מן הצומח לזוגיות מאושרת ונאסוף מחמאות מן הטבע לבן/בת הזוג
יום שישי | 16.2.24 | ז' אדר א' תשפ"ד
תופר הלבבות – המפגש החמישי יוקדש רובו ככולו לשירת אהבה
חיבה בין גבר ואישה מצאה דרך לבטא את עצמה בעבר ובהווה גם באמצעות שירה. שירי אהבה שנמצאו בכתבים במזרח הקדום בתקופת המקרא, מבטאים את החיבה וההתאהבות בין זוגות. שירת האהבה המקראית אל מול שירי אהבה מסופוטמים, מצריים, שומריים ובבליים.
במהלך הסיור נכיר שירה העוסקת באהבת אלים: שירים אלו מיוחסים לאלת האהבה איננה/אישתר ולמאהביה בעיקר דומוזי/תמוז, המתייחסים לטקס הנשואים הקדוש, והביעו בשירה זו הסתכלות חיובית על המיניות. לשירה זו יש אפוא רקע פולחני מובהק והוא מתקשר לטקסי הפוריות השנתיים. וכן לשירת האהבה במקרא המתבטאת בעיקר במגילת שיר השירים ובעוד פסוקים בודדים
(ט.ל.ח. – התכנית נתונה לשינויים)
למי מתאים הקורס?
לאוהבי אדם ומשפחה, אנשי ספר ותנ"ך, אנשי תרבות וטבע, מתאים גם למתעניינים בתחומים:
🌿 משפחה ותרבות
🌿 היסטוריה
🌿 יהדות ופולקלור
🌿 אוהבי ארץ ישראל
איך המפגשים בנויים?
לומדים בטבע – כל מפגש יתחלק ל- 2: הרצאת פתיחה ולאחריה נצא לסיור בשטח.
למידע נוסף – שרית: 054-5726423, sarit@n-k.org.il
*מידע על תנאי ביטול השתתפות – לחץ כאן
עלות הקורס – 880 ש"ח – רישום מוקדם (עד 1.8.23) – 800 ₪
ניתן לחלק לשלושה תשלומים | הקורס לגילי 18 ומעלה
סה"כ 5 מפגשים | המפגשים יתקיימו בפארק נאות קדומים בימי שישי בין השעות 9:00 – 12:30

קצת על ד"ר אביבית שוויקי
"שמי ד"ר אביבית שוויקי-מתניה. גדלתי במשפחה ס"ט (ספרדי טהור) דור שביעי בארץ.
בילדותי ביליתי רבות אצל שתי הסבתות שלי נשים חזקות, צמאות ידע: האחת לימדה עצמה בעזרת ילדיה לקרוא ולכתוב, והשנייה שלטה בשש שפות רק מדיבור עם השכנות, אך שתיהן היו כפופות לחוקי החברה הפטריארכלית שנהגה עדיין בתקופה הזו. שמעתי את חוויות ילדותן, כיצד נישאו בגיל צעיר מאוד בשידוך, על קבלת החלטות לגבי חייהן מגברי המשפחה, וכיצד לימדו עצמן להסתדר.
כשבגרתי, נמשכתי מאוד ללימודים של התקופות הקדומות: תקופת המקרא, המשנה והתלמוד, וככל שהעמקתי בלימודי ראיתי מקבילות רבות בין חיי סבותיי לסיפורי הנשים בתקופות הקדומות שציינתי.
סיפורים אלו שנחרתו עמוק בליבי, הובילו את עיסוקי כמדריכת טיולים ומרצה, להתמקצע בנושאים אלו. עם השנים התגבשו ללימודים אקדמיים ששיאם בעבודת מחקר לקבלת תואר דוקטור בנושא "מחזור החיים של האישה בתקופת המקרא".
מאמרים קשורים: טו באב – האם ה JDate הקדום? >> | מחזור החיים של האישה בתקופת המקרא >> | בנות צלפחד – הפמיניסטיות הראשונות >> | סיפור ליום הכיפורים >>