חג של טעמים - מאכלי חגים
קורס שנתי: "חג של טעמים"
חמישה מפגשים חגיגיים, שיעסקו בשורשי החגים ובהקשרם החקלאי, במשמעויותיהם התרבותיות והסמליות, וכמובן ... בשולחן האוכל החגיגי העתיק.
נחווה את מנהגי החג הקדומים דרך התנסות, הרצאות, סיורים, ליקוטים, בישול וסעודה חגיגית משותפת.
בכל מפגש נכיר את צמחי העונה ואת תכונותיהם הנסתרות כתומכי רפוי, כישוף, תשוקה ואהבה.
"חג של טעמים" הינו קורס בן חמישה מפגשים
סיורי ליקוט התנסות בפעולות חקלאיות מסורתיות וסדנאות בישול
של אוכל מקומי רב-תרבותי ע"פ מתכונים ששוחזרו מההיסטוריה.
הקורס בהובלתה של ד"ר טובה דיקשטיין מתקיים בשמורת הטבע, נאות קדומים.
הקורס ייפתח בספטמבר 2023 ויתקיים בימי שישי
החלה ההרשמה לשנה"ל הקרובה!

את המפגשים תנחה ד"ר טובה דיקשטיין, בעלת דוקטורט בנושא "שולחן האוכל הארץ ישראלי מתקופת המקרא, המשנה והתלמוד". מחברת הספר "מסע שורשים", עורכת סדנאות והרצאות בארץ ובחו"ל, ארוחות היסטוריות, לדוגמה הארוחה הפלישתית במוזיאון הפלישתי באשדוד. ד"ר דיקשטיין, מדריכה בכירה, אחראית על פיתוח תכניות ההדרכה ואוצרת הגן הבוטני בפארק נאות קדומים.
מרצה אורח: השף רסמי אבו גדאל
בכל מפגש נשמע הרצאה מרתקת ולאחר מכן נצא אל הטבע ונסייר בין הנופים והמראות שראו אבותינו בימי קדם, נלקט צמחי מאכל ונבשל בשטח.
למי מתאים הקורס?
לאוהבי אוכל ותרבות, היסטוריה, פולקלור, טבע ועוד!
יום שישי | 22.9.23 | תשפ"ד
חגי תשרי – כל יום מתחילה שנה
חגי תשרי. מהו ראש השנה ומדוע אין לו שם במקרא?
שנהיה לראש ולא לזנב – על דגים, סמליותם והגפילטע פיש הקדום.
האם היינו הראשונים לשבת בסוכה בחג האסיף? ביקור בתערוכת סוכות, ליקוט והכנת ארוחה חגיגית לחגי תשרי.
יום שישי | 1.12.23 | י"ז טבת תשפ"ד
חנוכה – נס גדול היה פה.
מדוע אין חג מסיק זיתים כמו שיש חגי קציר? על חג השמן הנעלם, על מלחמת בני אור בבני חושך וממצאים חשמונאיים בנאות קדומים.
האם באמת היה נס חנוכה? מה הקשר בין חנוכה לחג הסוכות?
פרח הכרכום – נר חנוכה. צבע, ריח, תבלין ו…כישוף.
הכנת מאכלי חג טבולים בשמן.
יום שישי | 16.2.24 | ז' אדר א' תשפ"ד
פורים – "מלא מלא כוס יין אדום"
לכבוד פורים – הכל על היין. ביקור בכרם עתיק והכרות עם זני הגפן הקדומים של ישראל. משתאות היין בכל התקופות.
סוגי יין, כמה יין שתו, מתי ואיך? רכילות הקשורה ביין, משחקים, ספרות ושירי יין. מאכלים מבושלים ביין ועריכת משתה יין בנוסח פרס.
יום שישי | 12.4.24 | תשפ"ד
פסח – לעשות סדר
פסח הוא החג המרכזי ביהדות, כי בו יצאנו ממצרים והפכנו לעם. נשוטט בן דפי ההגדה, נצא בעקבות המשמעויות הסמליות של המנהגים והמאכלים על קערת הפסח. נכין ונערוך סדר פסח כמו בימי הבית.
יום שישי | 14.6.24 | תשפ"ד
שבועות – "דבש וחלב תחת לשונך"
לשבועות שמות רבים, חג קציר חיטים, חג מתן תורה, חג הביכורים והיום גם חג מאכלי החלב.
הפעם נתמקד במאכלי החלב. מתי אכלו מאכלי חלב בשבועות בפעם הראשונה? מי הראשון שאכל אבן יוגורט, מי פיתתה באמצעות חמאה ומה אומר איוב על הגבינה?
נחבוץ חלב נכין חמאה, גבינה ונבשל ארוחה חלבית.
(ט.ל.ח. – התכנית נתונה לשינויים)
איך המפגשים בנויים?
- לומדים בטבע – בכל מפגש נתמקד בנושא אחר ונלמד על המקורות של המאכלים/מתכונים ע"פ מחקר מקיף וייחודי בתחום, המשחזר את האוכל הישראלי על כל היבטיו התרבותיים וההיסטוריים.
- סיור ליקוט – סיור בשמורת הטבע, פארק נאות קדומים, המתפרשת על פני 2,500 דונם. בסיור ליקוט נלמד ונלקט צמחי בר אכילים, צמחי תבלין, פירות וזרעים ועוד. בנוסף נלמד ונזהה יחד פרחים עונתיים ותפקידיהם השונים של חלקי הצמחים, נכיר את סגולות המרפא והערכים התזונתיים.
- התנסות בפעולות חקלאיות קודמות – שלב חשוב בהבנת התפתחות המאכלים והתרבויות, איך פעולות חקלאיות השפיעו על האוכל שאכלנו לפני מאות שנים וכיום.
- סדנת בישול – בסדנה נבשל ארוחה טעימה ע"פ מתכונים משוחזרים. לרשותכם מתחם בישול עם חומרי גלם, עמדות עבודה, כירות לבישול ועוד. יחד נכין מגוון עשיר של מנות נשכחות מהמטבח הישראלי הקדום -יהודי, ערבי ונוצרי, מתכונים טעימים, בריאים וייחודים.
למידע נוסף התקשרו: טובה 052-2781675 , שרית 054-5726423
עלות הקורס – 1,150 ש"ח – רישום מוקדם (עד 1.8.23) – 1,030 ₪
ניתן לחלק עד 4 תשלומים | הקורס לגילי 18 ומעלה | סה"כ 5 מפגשים | כל מפגש 4.5 שעות |
המפגשים יתקיימו בפארק נאות קדומים בימי שישי בין השעות 9:00 – 13:30
מספר המקומות מוגבל
*מידע על תנאי ביטול השתתפות – לחץ כאן

ד"ר טובה דיקשטיין
ד"ר טובה דיקשטיין ילידת הישוב בת שלמה, עובדת בפארק נאות קדומים מעל 25 שנים.
טובה היא בעלת שם עולמי בתחום האוכל מתקופת המקורות. דוקטור ללימודי א"י וארכיאולוגיה מאונ' בר אילן, בנושא "על שולחן האוכל הארץ ישראלי בתקופת המקרא, המשנה והתלמוד".
טובה עורכת סיורים וסדנאות ומפתחת פרויקטים בנושא האוכל הארץ הישראלי הקדום. ביניהם: "הארוחה האחרונה" ביד השמונה, "המשתה הפלישתי" במוזיאון הפלישתי באשדוד. יועצת מדעית לספרי אוכל, ספר על האוכל הקדום בחגים ועוד.
בין תפקידיה הנוספים בשמורה הלאומית לטבע הארץ במקורות ישראל: אוצרת הגן הבוטני, מנהלת תכניות ההדרכה, מפתחת תכניות מנהיגות למבוגרים ומנהלת תכנית מנהיגות נוער.
מאמרים קשורים: A new look at Hametz, Matza and everything in between | הגבינות בארץ ישראל העתיקה | "וַיִּצְבָּט לָהּ קָלִי" – מה בדיוק הוא צבט לה? | על חמץ ומצה | סיפורם של שלושה מתכונים ומשקה אחד מהמקורות | מאמרים נוספים