"אוכל מחבר אנשים"
קורס שנתי: "אוכל מחבר אנשים" תשפ"ד
בתקופה של מחלוקות ופלגנות, מאתגר למצוא מה משותף ומה מחבר בין כולנו.
אדמת ארץ ישראל הצמיחה תרבויות, דתות ומטבחים שונים שבניהם יש קווי שיתוף ודמיון.
בקורס "אוכל מחבר אנשים" נצא למסע בעקבות המטבח היהודי, הערבי והנוצרי והאוכל הארץ הישראלי הקדום.
מי באמת "המציא" את החומוס? ומה הקשר בין "גרש כרמל" לפריקה הערבית ולמלילות שקטף ישוע בשבת?
על כל אלה ועוד נקבל תשובות בקורס שנתי ייחודי מעורר תאבון לידע, תרבות, חקלאות וטעמים.
בואו לגלות איך השפיעו האקלים, החקלאות והאמונות השונות על תרבות האוכל המקומית.
"אוכל מחבר אנשים" הינו קורס שנתי בן שמונה מפגשים
הכוללים הרצאות, סיורי ליקוט התנסות בפעולות חקלאיות מסורתיות וסדנאות בישול של אוכל מקומי רב-תרבותי ע"פ מתכונים ששוחזרו מההיסטוריה.
הקורס בהובלתה של ד"ר טובה דיקשטיין ובהשתתפות השף ראסמי אבו גדאל ומתקיים בשמורת הטבע, נאות קדומים.
החלה ההרשמה לשנה"ל הקרובה!
הקורס ייפתח באוקטובר 2023 (בימי שלישי אחת לחודש)

"מזון ואכילה כסמל תרבותי – חברתי"
פארק נאות קדומים מזמין אתכם להצטרף למסע קולינרי מרתק חוצה גבולות, בעקבות השורשים המשותפים למטבחי העדות והעמים שצמחו על אדמות ארץ ישראל.
ד"ר טובה דיקשטיין, חוקרת אוכל ארץ ישראלי קדום ובעלת שם עולמי בתחומה. טובה תוביל אתכם בשביליו היפים של הפארק ותפרוש בפניכם את סיפורים, אגדות ובעיקר טעמים וריחות המספרים את סיפורה הקולינרי של ארץ ישראל לאורך השנים.
בקורס נבין לעומק איך למעשה אוכל עיצב וממשיך לעצב תרבויות שלמות, איך אוכל הוא ביטוי של טבע, אדמה, חקלאות ומסורות של שנים. הוא מאפיין את המשותף או השונה בין התרבויות. הקורס יתקיים בין הנופים הייחודיים של נאות קדומים ויחשפו את הסיפורים, הטעמים, האמונות והסמלים המחברים אך גם הייחודיים למטבחי שלוש הדתות.
מרצי הקורס
את המפגשים תנחה ד"ר טובה דיקשטיין, בעלת דוקטורט בנושא "שולחן האוכל הארץ ישראלי מתקופת המקרא, המשנה והתלמוד". מחברת הספר "מסע שורשים", עורכת סדנאות והרצאות בארץ ובחו"ל, ארוחות היסטוריות, לדוגמה הארוחה הפלישתית במוזיאון הפלישתי באשדוד. בנוסף, ד"ר דיקשטיין, מדריכה בכירה, אחראית על פיתוח תכניות ההדרכה ואוצרת הגן הבוטני בפארק נאות קדומים.
מרצים אורחים
ד"ר סוהיל זידאן, פקיד היערות ומומחה ליערות ארץ ישראל, יספר על עצי הזית העתיקים ביותר בארץ ישראל: "אני מאמין שהצמח הזה מיוחד", לא סתם עץ הזית קדוש לשלוש הדתות ומופיע על סמלי המדינה ולא סתם יונת השלום מתיבת נוח לקחה ענף של זית. לכל הדורות שחיו כאן בארץ ישראל יש סנטימנטים לעץ הזית הזה, ואני מקווה מאוד שהדור שלנו ימשיך לשמור עליו ולשמר עצים כאלה".
החוקרת שרית ליבוביץ'-זלץ, בעלת תואר שני בפולקלור ותרבות עממית תלווה אותנו אל עולם השדים והרוחות שנקשרו בצמחי המאכל והתבלין. נלמד על השימוש בצמחים נגד כוחות דמוניים שרווח בכל העולם העתיק ובכללו העולם היהודי. אילו מהצמחים משמשים אכסניה לרוחות ולכן יש להיזהר מהם ואילו מהצמחים דווקא יגנו עלינו מפניהם. נכין לעצמנו קמיע מזל אותו נאסוף ונכין בתחנות השונות בסיור.
בכל מפגש נשמע הרצאה מרתקת ולאחר מכן נצא אל הטבע ונסייר בין הנופים והמראות שראו אבותינו בימי קדם, נלקט צמחי מאכל ונבשל בשטח.
למי מתאים הקורס?
לאוהבי אוכל ותרבות, היסטוריה, פולקלור, טבע ועוד!
איך המפגשים בנויים?
- לומדים בטבע – בכל מפגש נתמקד בנושא אחר ונלמד על המקורות של המאכלים/מתכונים ע"פ מחקר מקיף וייחודי בתחום, המשחזר את האוכל הישראלי על כל היבטיו התרבותיים וההיסטוריים.
- סיור ליקוט – סיור בשמורת הטבע, פארק נאות קדומים, המתפרשת על פני 2,500 דונם. בסיור ליקוט נלמד ונלקט צמחי בר אכילים, צמחי תבלין, פירות וזרעים ועוד. בנוסף נלמד ונזהה יחד פרחים עונתיים ותפקידיהם השונים של חלקי הצמחים, נכיר את סגולות המרפא והערכים התזונתיים.
- התנסות בפעולות חקלאיות קודמות – שלב חשוב בהבנת התפתחות המאכלים והתרבויות, איך פעולות חקלאיות השפיעו על האוכל שאכלנו לפני מאות שנים וכיום.
- סדנת בישול – בסדנה נבשל ארוחה טעימה ע"פ מתכונים משוחזרים. לרשותכם מתחם בישול עם חומרי גלם, עמדות עבודה, כירות לבישול ועוד. יחד נכין מגוון עשיר של מנות נשכחות מהמטבח הישראלי הקדום -יהודי, ערבי ונוצרי, מתכונים טעימים, בריאים וייחודים.
להורדת תוכנית הקורס
למידע נוסף התקשרו: טובה 052-2781675 , שרית 054-5726423
עלות הקורס – 1850 ש"ח – רישום מוקדם (עד 1.8.23) – 1,650.00 ₪
ניתן לחלק עד 4 תשלומים | הקורס לגילי 18 ומעלה | סה"כ 8 מפגשים | כל מפגש 4.5 שעות |
המפגשים יתקיימו בימי שלישי אחת לחודש בנאות קדומים בין השעות 9:00 – 13:30
מספר המקומות מוגבל
*מידע על תנאי ביטול השתתפות – לחץ כאן

ד"ר טובה דיקשטיין ילידת הישוב בת שלמה, עובדת בפארק נאות קדומים מעל 25 שנים.
טובה היא בעלת שם עולמי בתחום האוכל מתקופת המקורות. דוקטור ללימודי א"י וארכיאולוגיה מאונ' בר אילן, בנושא "על שולחן האוכל הארץ ישראלי בתקופת המקרא, המשנה והתלמוד".
טובה עורכת סיורים וסדנאות ומפתחת פרויקטים בנושא האוכל הארץ הישראלי הקדום. ביניהם: "הארוחה האחרונה" ביד השמונה, "המשתה הפלישתי" במוזיאון הפלישתי באשדוד. יועצת מדעית לספרי אוכל, ספר על האוכל הקדום בחגים ועוד.
בין תפקידיה הנוספים בשמורה הלאומית לטבע הארץ במקורות ישראל: אוצרת הגן הבוטני, מנהלת תכניות ההדרכה, מפתחת תכניות מנהיגות למבוגרים ומנהלת תכנית מנהיגות נוער.
מאמרים קשורים: A new look at Hametz, Matza and everything in between | הגבינות בארץ ישראל העתיקה | "וַיִּצְבָּט לָהּ קָלִי" – מה בדיוק הוא צבט לה? | על חמץ ומצה | סיפורם של שלושה מתכונים ומשקה אחד מהמקורות | מאמרים נוספים