מסע שורשים קולינרי - פארק נאות קדומים

מסע קולינרי לגילוי האוכל הארץ ישראלי האבוד

מסע שורשים קולינרי

הצטרפו למסע מרתק החושף את מסתורי האוכל הארץ ישראלי הקדום - תו ירוק נדרש מהנרשמים לקורס

הפעם לחובבי הבישול ולמתעניינים בתרבות האוכל שכבר ראו עולם, מצפה הזדמנות לחזור למקורות בקורס בישול המתחקה אחר המתכונים שאכלו אבותינו.קורס שנתי ייחודי מעורר תיאבון לידע ולטעמים.

מה עלה על שולחנו של דוד המלך וכיצד גבנו הרועים גבינות בשדה?
האם החומוס היה המאכל הלאומי בימי התנ"ך ומה היה החטיף של הילדים בעת ההיא?
איך בכלל משחזרים את המתכונים הקדומים?
הצטרפו אלינו למנהרת הזמן, לימי ההתהוות של המטבח הארץ ישראלי, לימים בהם חייו ללא הנדוס גנטי, חומרים משמרים, משפרי טעם או צבעי מאכל.

מסע שורשים הינו קורס שנתי בן 10 מפגשים
הכוללים הרצאות, סיורי ליקוט וסדנאות בישול שטח בשמורת טבע ע"פ מתכונים ששוחזרו מתוך מקורות יהודיים קדומים.

החלה ההרשמה לשנה"ל הקרובה!
הקורס ייפתח בנובמבר 2021.

"אוכל הוא געגועים לאמא, לבית ולמולדת"

מהו האוכל הישראלי?

אלפיים שנה היינו בגלות והאוכל המקורי שלנו אבד. אנו מזמינים אתכם לצאת למסע שורשים בארץ ישראל הקדומה, לגלות ולטעום מחדש את טעמיו המרתקים של האוכל הישראלי.
יחד עם ד"ר טובה דיקשטיין, חוקרת האוכל הארץ ישראלי מתקופת התנ"ך, המשנה והתלמוד ובעלת שם עולמי בתחום, נעמיק את ההבנה מהו האוכל המקומי; כיצד השפיעו תנאי החיים בארץ ומסורת החגים על מיני מאכלים העולים על שולחננו עד היום.

הצטרפו למסע שורשים לגילוי הטעמים והריחות הנשכחים, הסיפורים, האגדות והמסורות של עולם האוכל המלווה אותנו עד ימינו.

הקורס כולל 10 מפגשים הנפרשים על פני שנה שלמה, מתוכם שלוש סדנאות ייחודיות עם מרצים אורחים. כל מפגש אורך כארבע שעות ומתקיים אחת לחודש בימי שישי. 
מרצי הקורס

את המפגשים תנחה ד"ר טובה דיקשטיין, בעלת דוקטורט בנושא "שולחן האוכל הארץ ישראלי מתקופת המקרא, המשנה והתלמוד", מומחית בעלת שם עולמי בתחום זה. עורכת סדנאות והרצאות בארץ ובחו"ל, ארוחות היסטוריות, לדוגמה הארוחה הפלישתית במוזיאון הפלישתי באשדוד. בנוסף, ד"ר דיקשטיין, מדריכה בכירה, אחראית על פיתוח תכניות ההדרכה ואוצרת הגן הבוטני בפארק נאות קדומים.

מרצים אורחים
  • דורון דגן – אופה, בוגר "בישול ככלי חינוכי", עם ניסיון הדרכה בהוסטלים ומטבחים מקצועיים עם נוער בסיכון ונפגעי נפש. בשנים האחרונות עבד כאופה ושותף לצוות מחקר של מעבדת חיטה במכון הוולקני. בסדנה נלמד על סוגי הקמח ויתרונותיהם, מה ההבדל בין שמרים לשאור, מהו הגלוטן והאם הוא באמת אויב האנושות? נאפה מיני לחמים ונטבול אותם ברטבים ששוחזרו מן המקורות.  
  • איילה נוי מאיר – אגרונומית, מנהלת ובעלת מותג שמן הזית האורגני , "ריש לקיש", בית בד ותיק המייצר שמן איכותי המופק משילוב של שיטות עתיקות ומודרניות. בנוסף ראש טועמי צפון בענף הזית. בסדנה תספר הכול על שמן הזית: היסטוריה, ביולוגיה, כימיה ותכונותיו הבריאותיות.  איך  להיות צרכן נבון, כיצד לשמור עליו בבית, כיצד נזהה שמן זית איכותי וטיפים שימושיים ליומיום.
  • מוטי קלמנוביץ – בעל ניסיון של 28 שנה בענף היין והאלכוהול. ניהל את קורס הברמנים בכרמל במשך עשור. בנוסף מלמד בקורסים מקצועיים ומייעץ למסעדות (ביניהם סוהו, רשת ריבר ועוד). בסדנה  יסביר מהו בעצם יין ומה ההבדל בין יין שמחירו 30 שקלים  ליין שעולה אלפים?  איך בוחרים יין, איך מארחים עם יין? איך משלבים אוכל ויין, מה ליין ולבריאות? בנוסף נטעם יינות מסוגים שונים ונהפוך למומחים ליין! 
כל מפגש – חוויה!
בכל מפגש נשמע הרצאה מרתקת ולאחר מכן נצא אל הטבע ונסייר בין הנופים והמראות שראו אבותינו בימי קדם, נלקט צמחי מאכל ונבשל בשטח
✅סיור ליקוט בשמורת טבע, כולל ליקוט צמחי בר ותבלינים.
✅ נשמע סיפורים, אגדות ואמונות על הווי החיים הקולינרי.
✅ נתנסה במלאכה חקלאית/טכניקה עתיקה לעיבוד מזון.
✅ נלמד על הערכים התזונתיים והרפואיים של הצמחים.

✅ סדנת בישול ע"פ מתכונים עתיקים ונטעם היסטוריה
למי מתאים הקורס?
לכל מי שאוהב אוכל ורוצה ללמוד, להתחבר לשורשים, לטבע ולאדמה. 
 
מתאים גם למתעניינים בתחומים:
🌿אוכל ותרבות
🌿היסטוריה
🌿יהדות ופולקלור
🌿אוהבי ארץ ישראל
🌿טבע וצמחי מאכל ותבלינים
איך המפגשים בנויים?
  • לומדים בטבע – בכל מפגש נתמקד בנושא אחר (ע"פ עונות השנה) ונלמד על המקור של המתכונים מתוך דפי המקורות ע"פ מחקר מקיף וייחודי בתחום, המשחזר את האוכל הישראלי על כל היבטיו התרבותיים וההיסטוריים. 
  • סיור ליקוט –  סיור בשמורת הטבע, פארק נאות קדומים, המתפרשת על פני 2,500 דונם. בסיור ליקוט נלמד ונלקט צמחי בר אכילים, צמחי תבלין, פירות וזרעים ועוד. בנוסף נלמד ונזהה יחד פרחים עונתיים ותפקידיהם השונים של חלקי הצמחים, נכיר את סגולות המרפא והערכים התזונתיים.
  • סדנת בישול – בסדנה נבשל ארוחה טעימה ע"פ מתכונים משוחזרים מתוך טקסטים עתיקים! לרשותכם מתחם בישול עם חומרי גלם, עמדות עבודה, כירות לבישול ועוד. יחד נכין  מגוון עשיר של מנות נשכחות מהמטבח הישראלי הקדום –  מתכונים טעימים, בריאים וייחודים.

למידע נוסף התקשרו: שרית 054-572-6423 או sarit@n-k.org.il

*מידע על תנאי ביטול השתתפות – לחץ כאן

עלות הקורס – 2,490 ש"ח.

להורדת הסילבוס המלא

ניתן לחלק עד 4 תשלומים | הקורס לגילי 18 ומעלה | סה"כ 10 מפגשים | המפגשים יתקיימו בפארק נאות קדומים בימי שישי בין השעות 9:00 – 13:00

ד"ר טובה דיקשטיין ילידת הישוב בת שלמה, עובדת בפארק נאות קדומים מעל 25 שנים.

טובה היא בעלת שם עולמי בתחום האוכל מתקופת המקורות. דוקטור ללימודי א"י וארכיאולוגיה מאונ' בר אילן, בנושא  "על שולחן האוכל הארץ ישראלי בתקופת המקרא, המשנה והתלמוד".

טובה עורכת סיורים וסדנאות ומפתחת פרויקטים בנושא האוכל הארץ הישראלי הקדום. ביניהם: "הארוחה האחרונה" ביד השמונה, "המשתה הפלישתי" במוזיאון הפלישתי באשדוד. יועצת מדעית לספרי אוכל, ספר על האוכל הקדום בחגים ועוד.

בין תפקידיה הנוספים בשמורה הלאומית לטבע הארץ במקורות ישראל: אוצרת הגן הבוטני, מנהלת תכניות ההדרכה, מפתחת תכניות מנהיגות למבוגרים ומנהלת תכנית מנהיגות נוער.

מאמרים קשורים: A new look at Hametz, Matza and everything in between | הגבינות בארץ ישראל העתיקה | "וַיִּצְבָּט לָהּ קָלִי" – מה בדיוק הוא צבט לה? | על חמץ ומצה | סיפורם של שלושה מתכונים ומשקה אחד מהמקורות | מאמרים נוספים

לחצו להשארת פרטים >>