סיור חינוכי - קציר ואפיה

משיבולת ועד פת לחם: קציר ואפיה

נעקוב אחר מלאכות החקלאי בתקופת האביב והקיץ: קציר ואפיה.

משך הפעילות: שלוש שעות וחצי.
מתאים לכתות: גן - ג'.
העונה המומלצת: מאי - יוני.

מנושאי הסיור:
"ארץ חיטה ושעורה…" – החיטה והשעורה הם שניים מתוך שבעת המינים. מיהם אותם השבעה? נסייר בין העצים ונגלה את ייחודם בכל עונה בשנה.

"
גשם גשם בוא –" נבקר בבור המים, נשמע על חשיבות הגשם בעתו לאדם לצומח ולחי הן בעבר והן בהווה.
• נבקר בבור המים ונתנסה בדליית מים.

"הזורעים בדמעה…" – נחזור לסיפורו של האדם הראשון שגורש מגן עדן, וננסה להבין כיצד התמודד עם העונש שקיבל "בזיעת אפיך תאכל לחם", עם הקוצים והאדמה החרבה.
• נתנסה בשיטות חריש, ניצור תלם ונזרע  (לדעתי צריך לשנות את כל הטקסט הזה, כי אי אפשר להפריד בין החריש לגורן. זאת אותה תחנה. החריש גם מתרחש בסוכות… אני מציעה: ליד עץ התאנה נחזור לסיפורו של האדם הראשון שגורש מגן עדן, וננסה להבין כיצד התמודד עם העונש שקיבל "בזיעת אפיך תאכל לחם".

• נספר את המדרש על האדם הראשון.
• נדגים הכנת חגורה מעלי תאנה.

"התקין להם מחרשות ומגלות…"– נבקר בגורן ובשדות הקמה הסמוכים לה. נתנסה במלאכות הרבות הנעשות בשדה ובגורן בעונת הקציר: נקצור, נדוש, נזרה, ננפה ולא נשכח אף להשאיר מתנות לעניים.

• נספר את הסיפור "מעשה בשני אחים"-.שהתרחש בגורן.
• נטחן את גרגרי החיטה באבני ריחיים עד לקבלת הקמח.

פת לחם – לאחר שסיימנו את כל המלאכות נלוש קמח לבצק ונכין פיתות.
• אפיית פיתות על סאג'.