נחלת השבטים
נחלת השבטים
כדי להגיע מתצפית ראש הכרמל אל אזור "נחלות השבטים" יש להקיף את אורני הגלעין המספקים צל קריר ליחמורים, ולהמשיך לאורך הגדר לכל פיתוליה עד שמתגלה משמאל מבנה אבן בולט במרכז השטח החשוף

מבנה זה מדגים את "מעלות אחז" (מלכים ב', כ', 11) שהיו ערוכות כ"שעון שמש" (לפי פירושו של הארכיאולוג המקראי יגאל ידין), והוא מהווה אחד משני המיתקנים המרכזיים אשר מסביבם יתפתח אזור "נחלות השבטים".
אזור זה, הנמצא במרכזה של נאות קדומים, עתיד לייצג את קווי האופי השונים זה מזה של שבטי ישראל ואת התכונות המייחדות את כל אחת מנחלותיהם כהשתקפותם במקורות התנכיים והמדרשיים.
המיתקן השני נמצא כמאה מטר מדרום ל"מעלות אחז", מתחת לכיפה גדולה המצלה על רצפת פסיפס צבעוני. רצפה זו עשויה עיגול הנתון להנעה בתוך מעגל – אשר באמצעות סיבובו ניתן להב ין את הסיבה לצורך בעיבור השנה העברית שבע פעמים בתוך תשע עשרה שנה.



מתקן זה הוקם בתוך החלקה המיועדת לייצוגו של שבט יששכר, שבניו היו "יוֹדְעֵי בִינָה לַעִתִּים לָדַעַת מַה יַּעֲשֶׂה יִשְׂרָאֵל" (דברי הימים א י"ב, 33) ,ואשר המסורת אומרת על כך "שיודעים לעבר שנים ולקבוע חדשים", (כפי שמתמצת רד"ק בביאורו לפסוק זה).
במזרחה של חלקת "נחלות השבטים" בתחילת המדרון, נמצאת סוכה אשר ממנה תצפית על אזורים אחדים של נאות קדומים, מן המעניינים והמיוחדים ביפיים ובתכניהם.