מאמר - איך נדע מתי לפרוש?
ללמוד "מנהיגות מצבית" ממשה רבנו
איך יודעים שהגיע זמן לעזוב? הפתיע אותי בשאלה ישירה, מנהל בכיר בארגון שליויתי כיועץ. כדי להרוויח זמן עניתי לו בשיטה היהודית הידועה: "זו שאלה כללית או ספציפית"? הוא השיב לי "סתם, אתה יודע …ביום שישי בערב פיטפטנו עם כמה חברים …וראיתי שזה עובר בראש כמעט לכל מנהל…" אמר ופלט חצי אנחה.
הבנתי שהנושא עומד על הפרק, ושאיני יכול לפתור אותו בלך ושוב.
לשמחתי, עמד מנהל השיווק להכנס, ושנינו ידענו שאין זמן לשיחה מעמיקה בנושא לכן הצעתי: "אשמח לקיים על זה שיחה נפרדת"…יצאתי בכבוד מהעניין והעברתי הכדור אליו.
השאלה המשיכה להעסיק אותי. "צריך לסיים כשאתה בשיא", יאמרו לך מביני דבר ויפנו אותך לסיפורים ולמקרים רבים בהיסטוריה על מנהיגים, כוכבים וספורטאים, שלא ידעו לעזוב בשיא ונאלצו לפרוש בשפל… איך נדע מתי השיא? איך נמנע פרישה שלא בעיתה שתגרום לנו להתחרט?
מנסיון אישי: די מפחיד לעזוב עמדה של כח, כבוד, פרנסה והטבות…
תשובה מענינת מספקת לנו התורה באמצעות משה רבנו, מנהיג המנהיגים. (מומלץ מאוד לראות מה חושב עליו מקיאבלי בספרו הנסיך).
כדרכי הלכתי לחפש בתנ"ך. נזכרתי בפרשת ואתחנן (דברים ג' כ"ג) שקוממה אותי עוד מנעורי.
משה הענק, שכפו עליו "הר כגיגית" להתגייס למנהיגות ולשחרר מעבדות ערב רב של עבדים קשי עורף, להקנות להם תורה ואורח חיים חדש ותובעני ולהוביל אותם במשך 40 שנה במדבר בדרך תלאובות מלאת מכשולים…. האיש העניו והצנוע שהקדיש חייו למשימה, מגיע אל הארץ המובטחת ונגזר עליו לראות את הארץ מנגד …ואליה לא יוכל לבוא.
משה מתחנן , מבקש ומעורר בנו תחושות של הזדהות ואהדה: "אעברה נא ואראה…" תן לי רק להציץ ולהתבשם מהיעד והחזון אותם הובלתי בנחישות ובהקרבה למעלה מ-40 שנה. והתשובה היא שלילית: "…עלה ראש הפסגה ושא עיניך ימה וצפונה ותימנה ומזרחה וראה בעינך כי לא תעבור הירדן הזה".
אכן, במבט ראשון זה נראה לא הוגן…מקומם ואף קטנוני אך במבט היסטורי כולל נראה שסיום תפקידו של משה בשלב זה מיטיב ועושה עמו חסד.
כאן נגייס לצידנו את יצחק אדידג'ס, (למתענינים מומלץ ספרו ניהול הצמיחה והתחדשות הארגון :מבט חדש-2000) שבגישתו למנהיגות מצבית, מציג לנו מספר עקרונות:
מנהל טוב הוא מנהל שסגנונו הניהולי מתאים למצב נתון בארגון, ואין מנהל שמתאים לכל מצב.
לכל ארגון מחזור חיים משלו ולכן חשוב להציב מנהל המתאים לאתגרים העומדים בפני הארגון במצב נתון.
ישנם 4 סגנונות ניהול המאפיינים מנהלים, מנהל יכול להתאפיין כמוביל מובהק בסגנון אחד או שניים מהארבעה .
נראה לי, (ראה מאמרי: הסינרגיה הניהולית של משה ואהרון) שבשאלון מאבחן לסגנונו הניהולי של משה, על פי אדידג'ס, היו התוצאות מצביעות על מובילות גבוהה בשני סגנונות:
ביזמות (E-entrepreneur) – יכולת יצירתית לחדשנות ולמקוריות במצבים של אי ודאות .
במשימתיות (P producer) -נחישות, דבקות במטרה, יכולת בהנעת המונהגים למשימות ולאתגרים.
תכונות בהן הצטיין משה לכל אורך מנהיגותו. תכונות אלה הכרחיות למנהיג ומתאימות למנהל בתחילת דרכו של ארגון, לצורך הזנקה והנעת הארגון , ולכן נבחר משה להנהיג בתקופה הרת גורל זו.
הכניסה לארץ וחלוקתה לשבטים דרשה מנהיג מסוג –administrator –A. עיקר המשימה היתה ניהולית ואירגונית מצד אחד ויכולת צבאית מצד שני. ולכך התאים יהושע .
ולכן במבט הכולל למקרה של משה, ניתן לראות בסיום תפקידו חסד שנעשה עימו לטווח ארוך. משה נזכר ונתפס כגדול המניהגים שהצליח בכל שלושת משימותיו :לשחרר את העם מעבדות לחרות, להקנות לו תורה ודרך חיים חדשה שמהווה בסיס ויסוד לדתות המונוטיאיסטיות, ולהביאם עד הכניסה לארץ. כך ראוי לו לענק זה להיזכר ולהרשם בספרי ההיסטוריה-מנהיג המנהיגים.
וינסטון צ'רצ'יל, המנהיג האגדתי שהנהיג באומץ ובגבורה את בריטניה באחד מעיתות המשבר הגדולים שלה, לא למד לקח ממשה, ולא ידע לעזוב בזמן ושילם על כך מחיר יקר.
בבחירות שהתקיימו בשנת 1945, כשהדי הקרבות של מלחמת העולם השנייה מהדהדים ברקע, נחל כישלון חרוץ .
מנהיג הלייבור, קלמנט אטלי הביס אותו ונבחר לראש ממשלת בריטניה. צ'רצ'יל שהיה צריך לפרוש ולהזכר כגיבור ומציל לאומי, צנח עם כמנהיג השמרנים מ-368 ל-197 מושבים .
היה על דוד בן גוריון, חובב תנ"ך ידוע, שנהג באומץ ובגבורה תוך גילוי חוש עיתוי נדיר, בהכרזה על הקמת המדינה ב-1948 ובהובלת היישוב הצעיר במלחמת השחרור, ללמוד לקח ממשה רבנו ולפרוש לגמרי מהנהגת המדינה. לצערנו התקשה לפרוש וסיים תפקידו כראש סיעה (זוכרים את הרשימה הממלכתית בבחירות 1969?) עם 4 מנדטים בכנסת.
לסיום, נחזור לידידנו שאיתגר אותי בשאלה שהפכה לכותרת במאמר זה:כיצד יודעים מתי לפרוש.
אנסה לנסח בקצרה סימנים מובהקים שצריכים לשמש לנו כפעמון אזעקה או כמצפן:
תחושת שיעמום, שחיקה, עייפות ,חוסר עניין , אתגר או התלהבות .
ירידה במוטיבציה ובדרישות מעצמנו ומהסובבים אותנו.
ירידה משמעותית או דריכה ממושכת ברמת הביצועים של היחידה או הארגון שבניהולנו.
והעיקר, אם אנו מאבחנים בבירור שהארגון עומד בפני שינוי מהותי, ושיש צורך במנהל מסוג אחר כדאי ללמוד ממקרה משה ולפרוש בזמן לפני שנגיע למצב שאחרים יראו לנו הדרך.
__________
תקציר מתוך לקט מאמרים בנושא מנהיגות וניהול במקורות ישראל.
**ד"ר שמחה ליבוביץ, מייסדו ומנהלו הראשון של המרכז למנהיגות וניהול בטבע לאור המקורות בנאות קדומים.