מאמר - מי הוא המנהל הראשון בעולם?

מי הוא המנהל הראשון בעולם?

ד"ר טובה דיקשטיין

בעיני רבים פיטר דרוקר הוא אבי תורת הניהול המודרני וספריו, שהראשונים שבהם נכתבו כבר בשנות החמישים, נחשבים אבני היסוד של תורת הניהול החדשה.
לא רבים יודעים כי המלים "ניהול" ו"לנהל" בעברית אינן המצאה חדשה. הן נאמרו כבר כשלושת אלפים שנה לפני זמננו, ואפשר שאף הרבה לפני כן.
מנהל בתנ"ך הוא רועה הצאן ודרך ניהולו את העדר תואמת במידה רבה למספר חידושים בתורתו של דרוקר. בין שאר דבריו טען דרוקר כי יחסו של המנהל כלפי עובדיו צריך להיות כאל משאב ולא כאל רע הכרחי.
הוא הראשון שראה בתאגיד גוף שצריך להתנהל על בסיס הומני, מושתת על אמון וכבוד ולא כמכונה לעשיית כסף.
בהקשרה התנכ"י ניהול היא שיטת הובלה שמבוססת על דאגה לצרכיו של הפרט, בעיקר של פרטים "בעלי צרכים מיוחדים" כמו כבשים הרות או מניקות (עלות). ניהול מבוסס על רגישות, אמון וכבוד. הרועה אינו רואה בצאן רק מכונה לעשיית כסף, אלא משאב שיש לטפח ולדאוג לצרכיו.

לדוגמא – המלה ניהול נזכרת בסיפור פגישתם של יעקב ועשיו. לאחר מעשה הבכורה, נאלץ יעקב לברוח מפני עשיו אחיו לחרן, שם רעה את צאן יתרו במשך כעשרים שנה. לאחר נפגשו האחים יחד עם צאנם ומשפחותיהם והשלימו ביניהם. בתום הטקס, ביקש עשיו מיעקב ללכת יחד, אבל תשובתו של יעקב הייתה:, "אֲדֹנִי יֹדֵעַ כִּי-הַיְלָדִים רַכִּים, וְהַצֹּאן וְהַבָּקָר, עָלוֹת עָלָי; וּדְפָקוּם יוֹם אֶחָד, וָמֵתוּ כָּל-הַצֹּאן.. וַאֲנִי אֶתְנָהֲלָה לְאִטִּי, לְרֶגֶל הַמְּלָאכָה אֲשֶׁר-לְפָנַי" (בראשית לג יג-יד). העלות, הכבשים ההרות והמניקות אינן יכולות להתקדם במהירות והמנהל חייב להיות רגיש למצבן ולצרכיהן להתנהל בקצב הנכון להן.

תפיסה ניהולית דומה לתפיסתו של דרוקר את המנהיג באה לידי ביטוי ברור במזמור כ"ג בספר תהילים:

א מִזְמוֹר לְדָוִד: יְהוָה רֹעִי, לֹא אֶחְסָר.
ב בִּנְאוֹת דֶּשֶׁא, יַרְבִּיצֵנִי; עַל-מֵי מְנֻחוֹת יְנַהֲלֵנִי.
ג נַפְשִׁי יְשׁוֹבֵב; יַנְחֵנִי בְמַעְגְּלֵי-צֶדֶק, לְמַעַן שְׁמוֹ.
ד גַּם כִּי-אֵלֵךְ בְּגֵיא צַלְמָוֶת, לֹא-אִירָא רָע– כִּי-אַתָּה עִמָּדִי;שִׁבְטְךָ וּמִשְׁעַנְתֶּךָ, הֵמָּה יְנַחֲמֻנִי.

הדאגה לצרכיו הכלכליים והנפשיים של הפרט, ניהול מבוסס על צדק וערכים , יחס של אמון וכבוד הדדי הם גם הערכים עליהם מושתתת ניהולו של הרועה האולטימטיבי.

דרוקר היה גם הראשון להבין את חשיבות היוזמה, היצירתיות ופיתוח הידע בארגון. זמן רב לפניו השתמש בערכים אלה הרועה/המנהל יעקב אבינו. הוא גילה כי לעזים וכבשים בעלי צבע חלק נולדים צאצאים צבעוניים: מנוקדים טלואים וברודים. הסכם יצירתי שערך עם יתרו חותנו, העביר לרשותו את הצאצאים הצבעוניים שייוולדו מעזים וכבשים חלקות.. באמצעות הידע של שני חוקים גנטיים, שהתגלו רק במאה העשרים, חוק התורשה וחוק און היתר, הצליח יעקב אבינו להגדיל את הונו המשוער בערך בארבעים אחוזים. (בראשית ל, לא-מג).

אם כך, מי הוא המנהל הראשון בעולם?

___________
ד"ר טובה דיקשטיין, מדריכה בכירה במרכז למנהיגות נאות קדומים.
דוקטורנטית באוניברסיטת בר אילן עוסקת במחקר האוכל בתקופת התנ"ך.

לחצו להשארת פרטים >>