עבודות בשטח וגיוס התרומות
תחילת העבודות בשטח וגיוס התרומות
חודשים ארוכים עברו עד שהשטח שסומן להקמת נאות קדומים שוחרר מהגדרתו כשטח אימונים, ונחתם הסכם הפיתוח הראשון עם מנהל המקרקעים על אזור בן 1500דונם. הסכם זה נחתם לשלוש שנים בלבד, ועל מנת להאריך אותו היה צורך להוכיח כי נעשו עבודות פיתוח.
אבל איך מראים פיתוח כאשר אין כסף?
ואיך מקבלים כסף כאשר אי אפשר להראות פיתוח?

סוף 1966 נסע נגה לארצות הברית במטרה לגייס מליון דולר בתוך שלושה חודשים, וחזר עם… 2000 דולר שחסך משכר הרצאותיו. בסכום זה החל פיתוח השטח יחד עם מחמוד סרור מכפר נעלין: יחד סיקלו אבנים, שתלו זיתים, וזרעו בלוטי אלונים.

ב 1968 נשאר מחמוד לשמור ולעבוד, ונגה נסע שוב לארצות הברית לגיוס אמצעים. נגה גייס את הלן פרנקלי, ילידת ניו יורק ובוגרת אוניברסיטת מרילנד, שהצטרפה אליו לשלושה חודשים ונשבתה בקסמי הרעיון. בין 1993 ל 2003 כיהנה הלן פרנקלי כמנכ"ל נאות קדומים.
בשנת 1969 ייסד נגה ביחד עם הלן פרנקלי את ארגון ידידי נאות קדומים בארצות הברית.

הלן פרנקלי עוסקת בכתיבה ותרגום החוברת Ecology in the Bible, ברקע: עבודות חפירה ראשונות ב"בריכת הרועים", קיץ 1974

ב 1971 חזר נגה לארץ והחל לנצל כל דולר שנאסף להזזת סלעים, לנטיעה, לשיקום בורות עתיקים ולחפירת מאגרים למי הגשמים כדי שאפשר יהיה להשקות את השתילים.

1973- בשממה שהפכה לנאות קדומים
משמאל לימין: נגה הראובני, מחמוד צרור, הלן פרנקלי
רופסור ולייאם אולברייט (1891 – 1971), אבי הארכיאולוגיה המקראית, שבזמנו הכיר את עבודתם של הוריו של נגה, שמע מפיו בשמחה על הכוונה להגשים את חזונם, וקיבל על עצמו בשמחה לכהן כנשיא כבוד של נאות קדומים. במסמך זה מברך אולברייט את נגה ועוזריו על הפיתוח.

1973 – אנשי חברת נאות קדומים מתארים את הפיתוח הנרחב בשטח, ומבקשים לחתום על הסכם חכירה לטווח ארוך

אולם, במנהל מקרקעי ישראל לא משתכנעים שנעשה מספיק פיתוח


נאות קדומים, צילום אויר 1968

תוכנית נאות קדומים (אמצע שנות ה 60) שהתפרסמה בחוברת לגיוס תרומות