כְּתֵמָה עֲבַת-שָׁרָשִׁים Thrinicia tuberosa
זהב בפתחו של החורף - כְּתֵמָה עֲבַת-שָׁרָשִׁים
צמח חודש טֵבֵת - כְּתֵמָה עֲבַת-שָׁרָשִׁים Thrinicia tuberosa
משפחת המורכבים Asteraceae
בערבית: רוּבּיאן ג'בּלי
לאחר רדת הגשמים מלבלבת האדמה מקרבה שלל צמחים, וּכְּתֵמָה עֲבַת-שָׁרָשִׁים היא מהראשונים שבהם. היא ממהרת לפרוח ומתמידה
בהופעתה כחצי שנה (נובמבר-מאי).
בתחילה מוציאה הכתמה שושנת עלים מוארכים, רחבים מעט יותר בבסיסם, שעירים קמעא וגזורים בשפתם. בהמשך, יוצאים ממרכז השושנת גבעולים שעירים בגובה עד 35 ס"מ ובראשם תפרחות צהובות כמקובל במשפחת המורכבים. כל הפרחים לשוניים (דמויי לשון) והקרקפת עטורה בדורי חפים המסודרים כרעפים זיפיים המתאפיינים בשערות שחורות.

מלאי החומרים שאגרה ציצת שורשים המעובה של הכתמה מאפשרת לצמח להקדים את הפריחה ולהופיע לפני שאר המתחרים כדי לזכות בשרותן של דבורים קטנות המשמשות כמאביק. המין כתמה עבת שורשים מצוי בכל חלקי הארץ פרט לאזורים מדבריים, בבתה ובחורש הים-תיכוני ובכלל גם בארצות ים תיכוניות אחרות. מִרְתָח של עלים ושורשים של כתמה עבת-שורשים מהווה תרופה טבעית לטיפול בבעיות כבד וצהבת ולניקוי הגוף, לטיפול בדלקת פרקים ובצקות, לחץ דם, חיזוק הגוף ואף מחלות עור.

שמה של הַכְּתֵמָה הוא דו-משמעי ומהדהד את כתמי הצבע הנאים שהכתמה מוסיפה למעטה האדמה עם רדת הגשמים הראשונים. מאידך, מדגיש השם כְּתֵמָה את צבעו הצהוב-כתום של הפרח המזכיר את צבעו של הזהב. במקרא מופיע זהב בשמות נרדפים כמו: פז וחרוץ ([1). הרעיה, לדוגמא, מחמיאה לדודה האהוב על מראהו ומעידה "רֹאשׁוֹ כֶּתֶם פָּז" (שיר השירים ה י"א); הנביא ישעיהו מסביר את המהפך שיתרחש ביום ה', בו יבואו הרשעים על עונשם "אוֹקִיר אֱנוֹשׁ מִפָּז וְאָדָם מִכֶּתֶם אוֹפִיר" (ישעיהו י"ג י"ב);

שימוש בזהב מציין גם עבודה זרה – שימוש בפסלים עשויים חומרים יקרים כמו זהב. איוב מעיד על חפותו ועל העובדה כי, בין השאר, נמנע מעבודה זרה: "אִם שַׂמְתִּי זָהָב כִּסְלִי וְלַכֶּתֶם אָמַרְתִּי מִבְטַחִי" (איוב ל"א כ"ד). פרשנים מחזקים את הקשר הלשוני שבין כתם לזהב: "קבוצות זהב ואוצרות" (רש"י) ומצודת ציון מדגיש: "הוא הזהב הטוב". מילה נוספת שניתן, כנראה, לחבר עם כתם כזהב היא המילה המקראית 'מִכְתָּם': "מִכְתָּם לְדָוִד שָׁמְרֵנִי אֵל כִּי חָסִיתִי בָךְ" (תהילים ט"ז א). פרשנים צרפו גם אותה לכתם ולזהב ואף לכתר עגול ומוזהב של מלך: "מכתם לדוד לשון עטרה כמו כתם… רגיל לומר דוד שמרני אל כי חסיתי בך והיא לו כעטרה" (רש"י) ומוסיף מצודת ציון: "מלשון כתם והוא הזהב הטוב ורצה לומר שהיה המזמור הזה חביב לפניו ככתם".
אותו דבר 'טוב וחביב' בדמות צבע, צורה, ריח, שפע ומגוון ממתינים לנו בטבע המזמין אותנו בעת הזאת לטייל, להכיר ולכבד את הטבע על יופיו ואוצרותיו.
חודש טוב וחמים!

__________
(1) על חרוץ כזהב, ראה "הַכֹּל זָהָב, הַכֹּל זָהָב… על מרבדים של זהב בטבע" באתר נאות קדומים – צמח החודש