צמח חודש חֶשְׁוָן - עֲרַבְרַבָּה שְׂעִירָה בפארק נאות קדומים היכנסו למאמר

עֲרַבְרַבָּה שְׂעִירָה

יופי, צבע והשראה בין עֲרַבְרַבָּה לַעֲרָבָה

ד"ר שרה'לה אורן וד"ר חן שרמן - יועצת בוטנית

צמח חודש חֶשְׁוָן - עֲרַבְרַבָּה שְׂעִירָה Epilobium hirsutum
משפחת נר הלילה Onagraceae
בערבית: חשישת אל ג'בל حشيشة الجبل

כי הקיץ חלף,
כי רוחף מעליו
מפרשו הסמוי של החורף.
מתקצרים הימים,
ובנפש הומים
כיסופים ותוגות כמיתר

וצופה לו איכר,
איך בבוקר הקר
הקיץ מפנה את העורף.
וכברת אדמה
שדמו בדמה,
מחכה לזרעים ומטר. (מתוך: סוף קיץ / חיה ורד)

מתקצרים הימים, ובנפש הומים
כיסופים ותוגות כמיתר במילים כה מרגשות מתארת המשוררת חיה ורד את אווירת סוף הקיץ, זו הכמהה לחידוש והתחלה בזכותו של גשם קרוב. אך יש בית גידול אחד שאין בו כלל צורך לאותה כמיהה, אלה בתי הגידול הלחים: נחלי האיתן והבריכות. שם חגיגה! ואל אותה חגיגה מגיעים פרפרים ושאר חרקים המבקשים צוף לקיומם, צוף אשר בקיץ הארוך כה חסר ונדיר. בין השאר, יפגשו החרקים בפרחיהם הרבים והבולטים בוורדרד של עֲרַבְרַבָּה שְׂעִירָה. על שום מה כונתה בשם עֲרַבְרַבָּה? כנראה בשל קיומה בבית גידול דומה לזה של ערבת נחל המוכרת לנו ב'חבורת ארבעת המינים' של חג הסוכות. הגבעולים והפרי שלה עטויי שערות עדינות ומכאן גם – שעירה.

הערברבה היא שיח רב שנתי המגיע לגובה של כ- 2 מ', שורשיה הם קני שורש ועל כן התפשטותה מהירה וקלה עד כדי שקשה להיפטר ממנה והיא יכולה להחשב גם כצמח פולש וכעשב רע לחקלאי. המופע שלה בולט בכתמים, כלומר בחבורה של שיחים; היא מתחילה את עונת הפריחה (מאי-אוקטובר) בסוף האביב וזו ממשיכה אל כל הקיץ ומסתיימת רק עם בוא החורף בחשוון. ארבעה עלי כותרת מעוטרים בעיטורי דרכי דבש מבליטים את פרח הערברבה לעין כל חרק ומשובב את עין האדם. בולטת במבנה הפרח הצַלֶּקֶת, זו הקולטת את גרגרי האבקה הזְכָרִיִּים בדרכם לתהליך ההפריה בשחלה הנחבאת בתוככי הפרח. הצלקת מפוצלת לארבעה חלקים, עובדה המגדילה את הסיכוי לקליטת גרגרי אבקה. עם הבשלת הפרי, ההֶלְקֵט, מתפזרים זרעים קטנים וחומים כשהם מצוידים בציצת שערות למעוף בטוח ותופשים להם חֲזָקָה במקומות לחים ונאחזים בו.

עֲרַבְרַבָּה שְׂעִירָה Epilobium hirsutum

פרח ערברבה שעירה. הצלקת בולטת ומתפצלת לארבע שלוחות וכן כיסוי עדין של שיער על חלקי הצמח. צילום: נוגן צברי .

פרח פורח בצד הלקטים המפזרים זרעים. צילום: נוגן צברי

בארץ נפוצה הערברבה במקומות לחים במרכזה ובצפונה של הארץ ומשמשת גם כשיח נוי. יש בה חומרים פעילים לצרכי רפואה בהיותם אנטי דלקתיים ואנטי סרטניים. היא משמשת בעיקר לטיפול לדלקות בדרכי השתן ובפטריית הקנדידה וכן לטיפול בבעיות של ערמונית בקרב גברים.

מראה כללי של ערברבה שעירה. צילום: נוגן צברי

ההמתנה לגשמים המרעננים את הקיץ ארוכה בארצנו ועיתים מתישה. אז אם חפצה נפשכם במעט עונג לעיניים ולגוף כוונו עצמכם אל אותם מקורות מים נדירים ותנו את הדעת לצמחים ברי המזל אשר גדלים באותה סביבה. יחד עם ערבת הנחל אותה חבטנו בחג הסוכות תוכלו להזין את העין גם בערברבה השעירה והוורודה ולקבל השראה וכוח לבקש גשם גם לשאר חבלי הארץ ונתיניה: "תֵן טַל וּמָטָר לִבְרָכָה עַל כָּל פְּנֵי הָאֲדָמָה. וְרַוֵּה פְּנֵי תֵבֵל וְשַׂבַּע אֶת הָעולָם כֻּלּו מִטּוּבָךְ" (מתוך תפילת הגשם)

אמן! וחודש טוב!

לחצו להשארת פרטים >>