יְרִיקַת-חֲמוֹר (יְרֹקֶת חֲמוֹר מְצוּיָה)
מקוריות ותעוזה - השראה לשנה חדשה
צמח חודש תִּשְׁרֵי - יְרִיקַת-חֲמוֹר (יְרֹקֶת חֲמוֹר מְצוּיָה) Ecballium elaterium
משפחת דלועיים Cucurbitaceae
ערבית: פַקוּס אל-חְמַאר قثاء الحمار
לכבוד השנה החדשה אנו מאחלים לעצמנו שורה של איחולים לבריאות, לאושר להצלחה ועוד ועוד… אך אף אחד אינו מאחל לעצמו או לחברו שירקו עליו…! אלא שהצמח המכונה יְרִיקַת-חֲמוֹר מבטיח לכל מי שיתקרב אליו בעונה המתאימה כי יזכה ל'יריקה בפרצוף', כמו גם בשאר אזורי הגוף, שכן זה שלב חשוב וחיוני בחייו. היריקה היא דרך להפצת הזרעים שלו המבטיחים את עתידו והמשכיותו: עם הבשלת פירותיו הנראים כדלעות צעירות ירקרקות-צהובות ושעירות, הן מוכנות למשימת חייהן: המשכיות או מימוש קיום הדור הבא ! ובדרכו הייחודית מבצע הצמח יריקה של זרעיו מתוך הפרי עם נגיעה, אפילו קלה, בו; הפרי ניתק בפתאומיות מן העוקץ היות ובשלב ההבשלה הסופי הוא מחובר לעוקץ בצורה רופפת, בתוך הפרי נוצר לחץ רב המסייע לתופעה המפתיעה: הוא נבקע בפתאומיות ומתיז סילון של זרעים מלווים בעיסה סמיכה מרה ורעילה. במינון נכון ניתן להשתמש במוהל זה כתרופה להקלה במצבים של עצירות, צהבת, עודף ליחה וסינוסיטוס ודלקות אזנים.

פרי לא בשל נישא על עוקץ של יריקת חמור. צילום: נוגן צברי
אין ספק כי לפנינו שיטת הפצה מקורית, ניתן אף לומר כי יְרִיקַת-חֲמוֹר מקבל מאתנו ח"ח (חיזוק חיובי) על חכמה ובנוסף, ללא ספק, גם חוצפה!
צמח יְרִיקַת-חֲמוֹר שייך למשפחת הדלועיים ומזכיר בצורתו את הקישוא, המלון, והמלפפון, מבחר מפירות המִּקְשָׁה או המִּקְשָׁאָה יחד עם אבטיח, דלעת ועוד, בערבית יכונה – "קישוא החמור". פריחתו נמשכת כמעט כל השנה, אך בעיקר בקיץ בפרחים צהובים בולטים. על אותו פרט בשטח מצויים פרחים זכריים המקובצים בתפרחת ואלו הפרח הנקבי מצוי בצורה בודדת ועתיד לפתח פרי (צמח חד ביתי דו מיני). זהו צמח של צדי דרכים ושדות ומהווה מטרד לחקלאים ונחשב כעשב רע בשל יכולתו לפזר את זרעיו קשה גם להפטר ממנו.

פרח נקבי של יריקת חמור. צילום: נוגן צברי
שמו של חודש תשרי מגיע מבבל, שם מכונה "תשריתו" במשמעות של ראשית או התחלה. בתנ"ך נקרא החודש בכינוי "החודש השביעי" וכן "ירח האיתנים": "וַיִּקָּהֲלוּ אֶל הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה כָּל אִישׁ יִשְׂרָאֵל בְּיֶרַח הָאֵתָנִים בֶּחָג[1] הוּא הַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי" (מלכים א ח ב). זה החודש בו נברא על פי המסורת האדם הראשון, זוהי תחילתו של עולם מתפקד והאדם בכללו. מאז מתקיים העולם ומנסה כל העת לחדש עצמו כדי להמשיך ולתפקד. צמח יריקת החמור מאפשר לנו 'הצצה' ייחודית לדרך התחדשות אחת מיני רבות בטבע, דרך שיש בה תעוזה, מקוריות ועוצמה ואולי, אנו בניו ובנותיו של אדם, נשכיל לקחת ממנו השראה.
שתהא לנו שנה ברוכה ועוצמתית עם קורטוב של חוצפה
[1] חָג – כינויו של חג הסוכות.