צמח חודש תִּשְׁרֵי - חָצָב גַּלּוֹנִי פארק נאות קדומים Drimia undata

צמח חודש תִּשְׁרֵי - חָצָב גַּלּוֹנִי

"מִכָּל מְלַמְּדַי הִשְׂכַּלְתִּי" (תהילים קי"ט), לוּ רַק הִתְבּוֹנַנְתִּי

ד"ר שרהל'ה אורן וד"ר חן שרמן, יועצת בוטנית

צמח חודש תִּשְׁרֵי - חָצָב גַּלּוֹנִי Drimia undata או Urginea undulata
משפחת האספרגיים Asparagaceae
בערבית: عنصل متموج

"החצב פורח, הקיץ בורח והסתיו אורח", משפט ידוע עליו גדלנו, כשאנו מכירים את הופעתו של החצב המצוי (Urginea maritima), הבולט ומעטר את נופי הארץ לארכה ולרוחבה. במראהו הייחודי הוא מכריז את דבריו של רבי אליעזר הגדול : "מחמשה עשר באב ואילך תשש כחה של חמה" (בבלי, תענית ל"א ע"א), מעין סימן ברור לבואו של הסתיו.

אך לא רק החצב המצוי והמוכר מבשר את סיומו של הקיץ ותחילת הסתיו, באזורים המדבריים (נגב, בקעת ים המלח וערבה) מצוי בארץ ישראל גם בן משפחתו, חָצָב גַּלּוֹנִי.  החצב הגלוני, מופיע בדיוק באותה עת, גם הוא כצמח גיאופיט (צמח בצל). הוא הפורח בסתיו ללא עלים כשפרחיו הזעירים על עמוד התפרחת שלו נפתחים בקבוצות מידי יום בזה אחר זה במשך כמה ימים.

קטן קומה וצנוע הוא החצב הגלוני; גובהו מגיע לכ-30 ס"מ (בניגוד לחצב המצוי המגיע לגובה של 2 מ'), פרחיו מתהדרים ב-6 עלי עטיף (עלה כותרת +עלה גביע) בהירים בעלי גוון חום- ורוד ההולך וכהה לקראת מרכז עלה העטיף. הפרחים נפתחים עם שחר ונובלים לעת ערב. הם מואבקים על ידי חרקים בעלי חדק קצר הניזונים מן הצוף המתנקז בשולי השחלה הבולטת שבפרח. את שמו קיבל החצב הגלוני בשל עליו המופיעים בחורף; עלים ארוכים, צרים המלופפים כעין סרט מתנה קישוטי ומכאן 'גלוני'. (ראה תמונה).

עלי חצב גלוני בגן הבוטני בנאות קדומים . צילום: נוגן צברי.

מימין: 'קבוצה תורנית' של פרחי חצב גלוני פורחים; מעליהם פקעים (ניצנים) שטרם נפתחו ותחתיהם פרחים שפריחתם הסתיימה. משמאל: תקריב לפרח של חצב גלוני. צילום: נוגן צברי.

חכמת חיים מלמד אותנו החצב, הן הגלוני והן המצוי, הפורחים בסתיו. הם מסבירים לנו בדרכם הייחודית כיצד לחלק את כוחותינו בצורה מיטבית, כך שיעמדו לנו לקראת משימות חיינו; מעין 'שיעור' איכותי המעניק 'עצות זהב' בפתחה של שנה חדשה ומלאת הבטחות:

  • אל תשקיע את כוחותיך/יכולותיך בבת אחת! חלק אותם לתקופות השונות, כך שתרגיש תמיד חזק: אגור מזון בעזרת העלים בחורף השופע מים ואת הפרחים והבשלת הזרעים להמשכיות דחה לסתיו, מועד בו אין תחרות רבה ואז תזכה למירב המאביקים. גם רוחות הסתיו יסייעו בהפצת הזרעים שלך.
  • דאג תמיד למלאי (רזרבה) בבצל הטמון באדמה. אף אחד לא צריך לדעת על קיומו… ההרגשה הטובה והבטוחה שייכת לך!
  • את פרחיך פתח קמעא-קמעא בכל יום קבוצה אחרת; כך תוכל לטפח אותם כהלכה ולא להסתכן ביום לא מוצלח של שרב כבד בו המאביקים אינם מתפקדים, או בהפרעה מסוג אחר. במילים אחרות: 'אל תשים את כל הביצים בסל אחד'.
  • אל תפחד מן המדבר! נצל את היתרונות להופעה ייחודית ומבטיחה שלך.

עד כאן חלק מן העצות טובות הנלמדות מן החצב. ועם בואה של שנה חדשה נברך את עצמנו שנדע להביט בטבע וללמוד ממנו חכמת חיים נפלאה, ממש כפי שכוונה המשוררת לאה גולדברג בשירה מיוחד "למדני אלוהי":

לַמְּדֵנִי, אֱלֹהַי, בָּרֵך וְהִתְפַּלֵּל
עַל סוֹד עָלֶה קָמֵל, עַל נֹגַהּ פְּרִי בָּשֵׁל,
עַל הַחֵרוּת הַזֹּאת: לִרְאוֹת, לָחוּשׁ, לִנְשֹׁם,
לָדַעַת, לְיַחֵל, לְהִכָּשֵׁל.

חודש טוב ושנה מבורכת ובריאה! 

לחצו להשארת פרטים >>