צִפָּרְנִית מִצְרִית
איזהו הצמח אשר גם חריש לא יכול לו?
צמח חודש אדר א - צִפָּרְנִית מִצְרִית Silene aegyptiaca
משפחת הציפורניים - Caryophyllaceae
בערבית: עויינה, חאלאוואן عوينه
לוח השנה העברי מעניק לנו אחת ל-3-2 שנים חודש נוסף 'מתנה' כמו בשנה זו – שנת תשע"ט. מכיוון שאין במעגל השנה העברי העמוס חודש ללא חגים (פרט לחשוון או מרחשוון[1]), הנה לנו ההזדמנות לחגוג באדר א' את 'חג הפריחות וההנאה מן הטבע'. נחגוג אותו במנותק מט"ו בשבט, המביא עמו סיפורים על גלות ומטעים אותנו, בין השאר, בפירות יבשים; הפעם, רק טבע צרוף, עכשווי, מדהים ומזמין.
בין שלל הפרחים המעטרים את הנוף בולטים לעין מרבדים ורדרדים, עמוסים בפרחי ציפורנית מצרית, כאלה שלא ניתן להתעלם מהם: הציפורנית, צמח עשבוני חד-שנתי, הנצפה לעיתים גם כצמח בודד, אולם מופיע, בדרך כלל, בחבורות מרשימות המדמות מרבד ורוד. זהו צמח זקוף וגובהו כ- 25-20 ס"מ הוא מקדים לנבוט, לפרוח ולהבשיל זרעים, תכונה המסייעת לו לשרוד בשטחים הנחרשים במחרשה. ואכן, מופיע הצמח לרוב בינות שורות גידולים חקלאיים, כגון כרמי גפנים או זיתים. לציפורנית צוף בתחתית הפרח שצורתו צינורית ובחלקו העליון מתפשקים לצדדים עלי הכותרת הנאים ועל כן החרקים המאביקים שלו מצוידים בחדק ארוך המגיע אל הצוף. אלה הם בדרך כלל זבוב פרחים שעיר ודבורים יחידאיות ארוכות לשון.

מרבדי ציפורנית מצרית. צילום נוגן צברי
לכל עלה כותרת שתי שניים, אחת בימין והאחרת בשמאל, המעניקים לעלה הכותרת קישוטיות בולטת. עלי הגביע מאורכים וצבעם אינו ירוק כמקובל, כי אם סגול-אדום וניכרים בו עורקים מאורכים. הפרח פתוח כ- שלוש יממות, כאשר ביומיים הראשונים הוא בשלב זכרי, כלומר האבקנים בשלים ומפזרים אבקה. וביום השלישי הוא בשלב נקבי, הווה אומר כי הצלקת והביציות שבשחלה שלו בשלים לקליטת גרגרי אבקה. בכך נמנע הפרח מהאבקה עצמית וגורם להחלפת גנים עם פרטים אחרים. הציפורנית המצרית מתמידה בפריחתה חודשים ארוכים, מתחילת החורף ועד לאביב (ינואר – אפריל).

תקריב אל פרחי ציפורנית מצרית. צילום: נוגן צברי
עלי הציפורנית נגדיים ומאורכים ועל פי דיווח יכולים לשמש אף למאכל, בדומה עשבים וצמחים אחרים בחורף. את העלים יש לחלוט במים רותחים לנטרול רעלים שבו: "בכפר ינוח פגשנו בדרוזית האוספת רק צמחי ציפורנית מצרית, מרתיחה את הצמחים במים ולאחר אידוי, מוסיפה אותו כתיבול להכנת לחם פתיר ולסלט. היא קוראית לצמח בשם "סנביחה"[2] .
ראיתם מרבד של ורוד בולט בעונת החורף? זוהי הציפורנית המצרית היפהפייה! אולם אל לכם להסתפק במבט חטוף, אלא מצאו רגע גם להתקרב אל פרט בודד, כי בזכותה של קרבה אל הצמח ניתן לחזות ביופי מיוחד אחר ולהתפעל ומן הפטנטים והיצירתיות שהטבע מרעיף על מנת לקדם ולקיים את נוכחותו של הצמח. אין ספק שנכון ומתאים להשתמש פה בשם הפועל 'לְהִתְבּוֹנֵן', הנקשר ל- בִּינָה, ובמקרה שלנו כפולה; זו של הצמח מחד ושל המתבונן והמתעניין מאידך.
חודש של פריחות, הנאה ובינה – חודש טוב!
[1] חשוב לציין כי גם במרחשוון נוסף לאחרונה חג רשמי בכ"ט בחשוון – הַסִּיגְדְ. זה חגה החשוב של העדה האתיופית, המציין יום כיפורים עדתי-קבוצתי, הודיה על העלייה לארץ וחיזוק או חידוש הברית עם תורת ישראל לאלוהיו.
[2] מידע מתוך: http://www.kalanit.org.il -silene-aegyptiaca/