צמח חודש אלול - מלחית אשלגנית
איך שגלגל מסתובב לו...
צמח חודש אלול - מלחית אשלגנית Salsola kali
משפחת הסילקיים: Chenopodiaceae
בערבית: شنان
כָּל קַיִץ קוֹרֶה דְּבַר-מָה
וְאַף שֶׁכְּאִלּוּ כְּלוּם לֹא הִשְׁתַּנָּה
מֵעוֹנָה לְעוֹנָה הַלֵּב יוֹתֵר נִכְנָע
לפִיתּוּיֵי הַלַּיִל שֶׁל הָאֲדָמָה (מתוך: כל קיץ/ נתן יונתן)
חודש אלול מביא עמו את בשורת הסתיו הקרב, סיומה של שנה וממשק קבוע המוביל אֱלֵי שנה חדשה ומבטיחה. זהו מעין גלגל המציג מקצב חיים, דופק של קיום והוויה. גם בעולם הצומח נוכל לחזות ברעיון של גלגל; פרט למחזור חיי הצמח המוכר, שנדמה גם הוא לגלגל, קיימים צמחים שאמצו את רעיון הגלגל כחלק מוחשי בהווי חייהם ועל כן הם מכונים: 'צמחי גלגל'. כזה הוא הצמח המכונה עכובית הגלגל (Gundelia tournefortii), וכן הצמח מלחית אשלגנית, הפורחת בשיא הקיץ ובה נעסוק.

פריחה של מלחית אשלגנית. צילום: נוגן צברי
מלחית אשלגנית היא צמח קוצני עמיד לתנאים קשים ממשפחת הסלקיים, משפחה ממנה זכינו לשורה של צמחי מאכל כגון, תרד, קינואה וסלק. צמח חד-שנתי הפורח בקיץ בפרחים זעירים וצהבהבים, מצוי בחולות הים, באזורי הנגב היובשניים ובאזורי מלחה, כפי שמעיד שמה של המילחית. לעיתים מופע הצמח הוא קטן-קומה ולעיתים מגיע לגובה של מטר ויותר מסועף ענפים ובתבנית כדורית בולטת. העלים בשרניים ומסתיימים בחוד, אלה מבצבצים רק בימי החום ומשמשים כמאגר מים במשק המים של הצמח. בתום מחזור של חיים מתנתק הצמח כולו מן האדמה כיחידה שלמה ומתגלגל בתבניתו הכדורית בחסות רוחות הסתיו. האם מוכר לכם כדור צמחים מתגלגל ברוח מסרטי מערבונים?
סרטון מומלץ על התגלגלות השיח: https://davidson.weizmann.ac.il/online/sciencepanorama/%D7%94%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%91%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%A9%D7%9C-%D7%94%D7%98%D7%91%D7%A2
תוך די גלגול הוא מפזר צמח המילחית את זרעיו על מנת שיחלו גם הם במחזור חיים חדש משלהם. הצמח משמש למאכל בעודו צעיר (עלים וגבעולים): כתוספת בסלט או בבישול וטיגון. ניתן גם להוסיף את הזרעים (שהוצאתם נעשית לאחר דייש) לדייסות ומיני מאפה.

שיח קטן של מלחית אשלגנית צילום: נוגן צברי
שימוש נוסף למלחית הוא כבסיס לתעשיית חומר כביסה. במקרא ואף בספרות חז"ל קיימים שמות שונים של חומרי כביסה שקשה לזהותם, אשר מקורם במחצבים או בצמחים: "שבעה סמנין מעבירין על הכתם: רוק תפל, מי רגלים, ומי גריסין, ומי רגלים, ונתר, ובורית, קמוניא, ואשלג" (משנה נידה ט ו) הנביא ירמיהו מזכיר את 'הַנֶּתֶר' 'הַבּוֹרִית' כחומרי ניקוי כאשר הוא מבטא את עוונם של בני ישראל, עוון קשה למחיקה: "כִּי אִם תְּכַבְּסִי בַּנֶּתֶר וְתַרְבִּי לָךְ בֹּרִית נִכְתָּם עֲוֹנֵךְ" (ירמיהו ב כ"ב). נראה כי הבורית היא צמח המכיל סודה ואשלגן, חומרים מהם מייצרים סבון גם בימינו. יש המזהים את הבורית עם המלחית האשלגנית. רש"י בפירושו למסכת נידה העוסקת גם בסממני כביסה מסביר כי בורית היא צמח: "ובורית – עשב הוא ומעביר כתמים". את חומרי הכביסה מפיקים לאחר שריפת הצמח.
בתחילתו של חודש אלול, רגע לפני שגלגל השנה מסיים את מהלכו לקראת שנה חדשה, נאחל שחודש זה יסיים וינקה בסגולותיו את 'קללות' השנה החולפת על מנת להשיב לנו שגרת חיים בריאה ומשגשגת בעולם כולו – "תכלה שנה וקללותיה" (מגילה ל"א ע"ב).
חודש טוב לכולם