צמח חודש כִּסְלֵו - אַרְכֻּבִּית שְׁבַטְבַּטִּית Polygonum equisetiforme

צמח חודש כִּסְלֵו - אַרְכֻּבִּית שְׁבַטְבַּטִּית

גם מפשוטי ארץ 'תצא אורה'

ד"ר שרהל'ה אורן וד"ר חן שרמן, יועצת בוטנית

צמח חודש כִּסְלֵו - אַרְכֻּבִּית שְׁבַטְבַּטִּית Polygonum equisetiforme
משפחה - ארכוביתיים Polygonaceae
בערבית: קוּד'אב, עַסַת אל-רַעי قضاب ، عصا الرعاة

מתי הוא (הצמח) פורח? מן השאלות השגורות בשיח על צמחים, מתוך הכרה בעובדה כי מופע של צמח ועונתיות אחוזים זה בזה. אך יש צמחים ייחודיים שלא עוֹנָה ולא עיתוי יפריעו אותם מפריחתם! כזאת היא אַרְכֻּבִּית שְׁבַטְבַּטִּית – צמח צדי דרכים, המצוי כמעט בכל חלקי הארץ,  ומהווה עשב רע בשדות. פריחה ענוגה ותמידית בצבע לבן- ורוד. מעין 'נר תמיד' בחילופי עונות הפריחה, ובאמרנו 'נר תמיד' אנו שואלים, למעשה, מונח מהווי בית המקדש; ליתר דיוק ממנורת הזהב שדלקה שם תדיר! אחד הסמלים הבולטים בסיפור ההיסטורי של חנוכה: "בְּהַעֲלֹתְךָ אֶת הַנֵּרֹת אֶל מוּל פְּנֵי הַמְּנוֹרָה יָאִירוּ שִׁבְעַת הַנֵּרוֹת" (במדבר ח ב) אלה מילות הציווי אל הכהן הגדול בשגרת פועלו היומית במטרה לדאוג ל'אור תמיד' במקדש.

מראה כללי של ארכובית שבטבטית: מלמעלה במראה זקוף. צילום נוגן צברי. למטה, במראה שרוע . באדיבות "צמח השדה" https://www.wildflowers.co.il/hebrew/picture.asp?ID=1331

שמה של הָאַרְכֻּבִּית הַשְּׁבַטְבַּטִּית  מעיד ייחודה הצורנית; זהו צמח שרוע ושלוחותיו הארוכות מזכירות את השבט =מקל. אַרְכֻּבִּית  מתכתבת עם צורתו הייחודית של הגבעול החלק והירוק, העשוי מפרקים- מפרקים שצורתם כברך (אַרְכֻּבָּה =בֶּרֶךְ), בעקבות שמה הלועזי Polygonum  שמשמעו – 'רב ברך'. בערבית מכונה הארכובית בשם עַסַת אל-רַעי

عصا الرعاة, כלומר מטה/מקל הרועה, שוב בשל שלוחותיו הארוכות כמקל (שבט). חוקרים כגון אוריה פלדמן וברוך צ'יזיק טענו כי זה 'אבוב רועה' המופיע במסכת שבת שבמשנה: "אין אוכלין איזוב-יון בשבת לפי שאינו מאכל בריאים. אבל אוכל הוא את יועזר ושותה אבוב-רועה" (משנה, שבת י"ד, ג').[1]  אבוב, כידוע, פרט לשמו של כלי נגינה, פירושו מקל (חלול), כשמו בערבית ובעברית. בגמרא מכונה, אולי, 'צמח המקל' גם 'חומטריא', או חוטרא בארמית (מקל): "מאי אבוברואה חומטריא, מאי חומטריא חוטרא יחידאה" (בבלי, שבת י"ד ב).

תקריב לפרחים הערוכים כשיבולת בקצה ענף. צילום: נוגן צברי

הָאַרְכֻּבִּית היא, כאמור, צמח רב-שנתי שרוע, אך לעיתים בעל מופע זקוף. שעליו האליפטיים, בעלי קצה מחודד, ניכרים רק בחורף והם קְטֵנִים והולכים עד לכדי נשירה מוחלטת בקיץ (שלכת קיץ). את המפרקים מלווים עלי לואי קרומיים הצמודים לגבעול. העובדה כי הוא פורח כל השנה בפרחיו העדינים המסודרים בשיבוליות יעילה במיוחד לדבורים בקיץ, בעת מחסור בולט בפרחים ובצוף. תפוצת הָאַרְכֻּבִּית מתמקדת ממזרח לים התיכון, יש מיני ארכובית הנפוצים בבתי גידול לחים ותבניתם שונה במראה ומתאפיינת העיקר בעלים בולטים.

האַרְכֻּבִּית משמשת ברפואה העממית לפתרון בעיות רבות ושונות, כמו לטיפול בעור סדוק ברגליים או בשפתיים, בעיות עיכול, נגד עצירת שתן או הכשה של נחש, להקלה בבעיות סוכרת וכמרכיב בתרופת האספירין לבעיות בלב.

כדאי להכיר – אַרְכֻּבִּית שְׁבַטְבַּטִּית, צמח נפוץ וצנוע המצוי במבחר גדול של בתי גידול בארץ, פורח תדיר כל השנה וכה מועיל לענייני רפואה! 'מאיר' לנו כל השנה בתרומתו הבולטת לדבש ולבריאות – חשוב שגם אנו נאיר אותו.

חודש טוב וחג אורים שמח!

[1] פלדמן אוריה, צמחי המשנה, עמ' 14-13 תשכ"ב.

לחצו להשארת פרטים >>