גינת הצלה לצמחים בסכנת הכחדה - שמורת טבע נאות קדומים

גינת ההצלה לצמחים בסכנת הכחדה

גינת ההצלה לצמחים בסכנת הכחדה

"וַיַּנִּחֵ֣הוּ בְגַן־עֵ֔דֶן לְעָבְדָ֖הּ וּלְשָׁמְרָֽהּ": (בראשית ב טו)

גינת ההצלה הניצבת בתחילת המסלול, בלב שדות הדגן, באה להמחיש את הציווי שניתן לאדם הראשון בגן עדן– לעבדה ולשמרה.
מטרתה היא לשמר את צמחי ארץ ישראל הנמצאים בסכנת הכחדה למען הדורות הבאים. לגינה זו הובאו צמחים נדירים ובסכנת הכחדה מכל חלקי הארץ והם שתולים על פי התבנית הגיאוגרפית של ארץ ישראל, מדרום לצפון.
(הבריכה ותעלת המים מסמלות את צמחיית הירדן והחולה. במרכז אזור ההר וליד השער המערבי – צמחיית הנגב והדרום)

מה זה מין נדיר, ומתי הוא בסכנה?.

 מין יכול להיות נדיר כאשר אוכלוסיותיו הולכות וקטנות, או כאשר תפוצתו מוגבלת ביותר. כלומר, גם כאשר המין חי באלפי אתרים, אך בכל אתר אוכלוסייתו קטנה, הוא נחשב לנדיר, אך גם אם הוא נמצא באתר אחד בלבד וגודל האוכלוסייה מונה אלפים רבים של פרטים, הוא נחשב לנדיר. הצרוף של השניים (אוכלוסיות קטנות במעט אתרים), מחזק את עצמת הנדירות של המין. אין הסכמה בין האקולוגים בעולם לגבי הגדרת הנדירות..  (מתוך הספר האדום  -צמחים בסכנת הכחדה)

למה לשומרה?

על פני כדור הארץ מצויים מיליוני מינים של מיקרואורגניזמים, פטריות, צמחים ובעלי חיים, היוצרים יחדיו סביבות חיים שונות ומגוונות.. מגוון המינים חיוני לקיום האדם מאחר והוא תומך בכל מערכות החיים ומספק לאדם שירותים קיומיים חשובים כגון: חקלאות, הדברה ביולוגית, ניקוי האוויר, רפואה, מזון, דלק  טיהור מים ועוד, בנוסף לשירותי התרבות וההנאה שאנו מפיקים מהטבע שסביבנו. אין אנו יודעים היום איזה תכונות נוספות קיימים בצמחים שיועילו לנו בטווח הארוך. לדוגמה בחקר הסרטן, בהשבחת זנים וכדומה.

מה גדל בגינת ההצלה?

בגינה גדלים מינים רבים של צמחים בניהם:

פירוש שמו הלועזי של הצמח הוא ריח חמור.

סומקן ענקי הוא צמח דו-שנתי או רב-שנתי זקוף, מסתעף מבסיסו. הצמח כולו שעיר, שעירותו עדינה ורכה יחסית לזיפים האופייניים ליתר בני משפחתו.

גובהו עד 80 ס"מ. נדיר. סומקן ענקי פורח מאפריל עד יוני. הפריחה שופעת. הפרח צהוב, משתלשל, אורכו 2 ס"מ, רוחבו כרבע מאורכו.
גדל בספר החבל הים תיכוני, בעיקר בשומרון, מעט מאוד גם בחבלים אחרים במרכז הארץ. צומח בשולי שדות, באדמת סחף עמוקה חומה. תפוצתו העולמית משתרעת בארצות מזרח הים התיכון.

צמח רב-שנתי גדול ממשפחת המרוותיים

המרווה המרושתת גדלה בארץ אך ורק בגליל ובגולן. פורחת בפריחה מרשימה, תכולה, ורודה או לבנה בחודשים מאי יוני. תפוצתה העולמית משתרעת במזרח הים התיכון ובמערב אסיה.

מחקר בראשותו של פרופ' נתיב דודאי ממכון וולקני, גילה שהשמן שמפיקים מהזרעים של צמח המרווה המרושתת, מכיל 50% חומצות שומן מסוג אומגה 3.

תיאורים על תכונותיה הרפואיות מופיעים כבר בכתבי חוקרי הטבע הקדמוניים. זרעיה מכוסים בשכבת ריר ונהגו להניח אותם על העיניים כשנכנס בהן עצם זר, כדי שידבק אליו.

השמן משמש בתעשיית הבשמים והליקרים. בנוסף להיותו מקור אמין ואפקטיבי של אומגה 3, נמשכות הבדיקות לביסוס המידע על מידת האפקטיביות של שמן המרווה בתחומים נוספים כמו מחלות דלקתיות ופסוריאזיס.

צמח רב-שנתי ממשפחת הנופריים.

נימפה היא אלילת טבע במיתולוגיה היוונית. נימפיאה הוא שם של צמח מקודש בתרבויות שונות: מצרים הקדומה, הודו, המאיה באמריקה המרכזית.
בסוג נימפיאה 50 מינים, בארץ 2, וחל בה מפגש בין שני מינים המייצגים שני אזורים עולמיים שונים: מין אחד שמוצאו צפוני ואחד שמוצאו דרומי.

מוצאה צפוני, תפוצתה העולמית נרחבת בארצות הים התיכון, ומהן הרחק צפונה ומזרחה.

הצמח נדיר בארץ, על סף הכחדה. גדל בעבר במקווי-מים מתאימים במישור החוף ובצפון הבקעה, נכחד מרובם. הושב לחולה מפרטים שנשמרו בגן הבוטני של אוניברסיטת תל-אביב.

לחצו להשארת פרטים >>