אודות הגן הבוטני
הגן הבוטני - אודות
צמחי ארץ ישראל מצטיינים בעושר עצום של מינים, חברות צומח ובתי גידול.
הגידולים החקלאיים היוו מאז ומתמיד בסיס לקיום, בצד צמחי הבר שהשלימו את התפריט בשפע של ירק בעונת החורף.
צמחים שימשו להפקת תרופות, צבעים, תבלינים, סיבים ועוד. בזכות היכרותו הקרובה של ישראל עם הצמחים, שמשו אלה מקור לשירה ותפילה, דברי נבואה ומוסר, משלי חכמה ומופת.
אלפיים שנה היינו בגלות והקשר עם טבע הארץ ועושר צמחיה ניתק ואבד.
עם חידוש העלייה וישובה של ארץ ישראל, טען נגה הראובני מייסד נאות קדומים, כי יש להקדיש מקום חשוב גם להכרות מחודשת עם הצמחיה: ".. לחשוף את אוצרות העבר ולקבל את הירושה הגדולה מאת אבותינו, אשר הורישו לנו על ידי צמחי ארץ, שרבים מהם נשארו כאן וציפו לבואנו. ובדרך זו נוכל להמשיך ולבנות את תרבות הצמחים שלנו..."
צוות הגן הבוטני שם לו למטרה לחקור ולהציג את צמחי א"י מתוך כוונה להאיר את חלקם בעיצוב התרבות והמורשת של עם ישראל ולשמר את תכונותיהם הגנטיות למען הדורות הבאים.
בנוסף, רואה הצוות כמשימה ייחודית לשלב בהדרכה את חכמת העבר שנקשרה בהם ולהדגיש את דמותנו ואת תרבותנו אשר עוצבה בזכות צמחי הארץ.
שיח הצלף הקוצני, הנמצא בתחילת המסלול, הוא סמלה של נאות קדומים וסמלו של הגן הבוטני.
הצלף נבחר כסמל נאות קדומים בזכות יופיו ויכולת ההישרדות המופלאה שלו. לא לחינם כינו אותו חז"ל "העז באילנות"

הגן הבוטני בנאות קדומים משתרע על שטח של כ- 40 דונם ומכיל כ- 950 מיני צמחים ארץ ישראליים, צמחי בר וגידולי חקלאות מסורתית.
מסלול הגן עובר בין בריכות מים, מטעים, שדות, שטחי בר ומתקני חקלאות קדומים. לאורכו הוקמו גינות נושאיות המציגות אוספים של צמחי ארץ שנבחרו על פי התפיסה המייחדת את הגן הבוטני בנאות קדומים – מן הקדום אל הקידמה.
לרשות המבקרים עומד שילוט ובו שפע של מידע בנושאי בוטניקה ומורשת. למעוניינים במידע נוסף, סרקו את הברקוד בתחתית שלטי הגינות או בדף המידע של הגן הבוטני.
לאחר שנתיים של קורונה, שנת שמיטה והרס על ידי בעלי חיים, נהרסו חלק מן הגינות והן מוקמות עתה מחדש. אם הן מוקפות בגדר, זכרו לסגור את השער בצאתכם.
למפת המסלול בין גינות הגן הבוטני לחץ כאן
- בריכת חורף – בריכה עונתית שבה מערכת אקולוגית ייחודית של צמחים ובעלי חיים. בשל התפשטות העיור נמצאים רבים מהם בסכנת הכחדה.
- "לעובדה ולשומרה" –גינת הצלה לצמחים בסכנת הכחדה מציגה אוסף של צמחים הנמצאים בסכנת הכחדה. מיקומה בלב שדות הדגן נועד להמחיש את הציווי שקיבל האדם הראשון: "לעובדה ולשומרה".
- "גינת מעגל העיתים" – גינה המחולקת ל-12 חדשי השנה ומציגה את מעגל הפריחה השנתי של צמחי הבר הארץ ישראליים. כל חודש מציג את תחילת הפריחה.
- "ירקות השדה ווירקות הגינה"- גינת הירקות ואבות הבר– הירקות והקטניות המסורתיות של ארץ ישראל הקדומה. בערוגות נמצא את אבות הבר -"ירקות השדה" מול הירקות התרבותיים -"ירקות הגינה".
- גינת צמחי מרפא ותבלין – צמחי התבלין והרפואה הקדומים של ארץ ישראל.
- גינת אבות החיטה –זני החיטה הקדומים של ארץ ישראל, מחיטת הבר לחיטת הלחם.
- חממת "עין גדי" – צמחים ייחודיים מאזור עין גדי, ביניהם עצי המור והאפרסמון – עצי הבושם הקדומים של א"י.
- גינת פתילות ושמנים
- כרם בר – כרם של גפן הבר הארץ- ישראלית (בהקמה) – כרם של זני גפן הבר הארץ- ישראליים. מחקר חדש גילה שהגפן הישראלית היא אם הבר של הגפן בעולם. הכרם הוא שיתוף פעולה של נאות קדומים עם אוניברסיטת אריאל.
- גינת החוף – (בהקמה) צופה אל מישור החוף ומייצגת את נחלתם של שבט דן וזבולון ששכנו בחוף הים. בפתח הגינה גלגל העתים – גלגל פסיפס המציג את לוח השנה העברי ומתכתב עם גינת העתים שבתחילת המסלול.
- גינת צמחי צוף ומרכז הדבש
- גינת הצבעים – (בהקמה) מגוון עצים וצמחים שמחלקיהם השונים הפיקו צבע לצביעת בדים.
- כרם זנים מסורתיים
- "סמל המדינה"- גינת המרוות – עוצבה בדמות המנורה, לאור פרשנותם של משפחת הראובני. לדעתם היווה צמח המרווה את ההשראה לעיצוב המנורה. בגינה מינים שונים של מרוות, חלקן בסכנת הכחדה.