בית מדרש מהלך - פעימת החיים בטבע
מפגשי לימוד בחברותא בטבע
בית המדרש בנאות קדומים מציע סדרות מפגשים בטבע לאורך עונות השנה בליווי הצוות הבכיר. בסדרה הראשונה אותה תנחה מיכל קאופמן, נתמקד בכל מפגש בדמות מעולם החכמים וננסה לצייר את הקווים הבולטים והסמויים באישיותה. נתעמק בנושאים ובדילמות שעולים מתוך הטקסטים שעוסקים בדרמות החיים הקטנות והאנושיות ופוגשים כל אחד מאיתנו גם כיום: בבית, בחיי המשפחה, במקום העבודה.
הלימוד יעשה במסורת ה״חברותא״ המבקשת ליצור שיח דיאלוגי פורה מתוך נקודות מבט שונות, חדשות ומרעננות דרך עיון בטקסטים ממקורות מגוונים וישלב סיור בנופיה המרהיבים של נאות קדומים.
זוהי הזמנה צנועה לאתנחתא של שקט והירהור בטבע…עם פחות סימני קריאה ומסקנות נחרצות ויותר סמני שאלה ומחשבות על ה'כאן' וה'עכשיו' שלנו..

ניפגש בימי חמישי בשעות 17:00 – 19:00, במועדים המפורטים:
24.3.22 | כ"א אדר ב' תשפ"ב
ר' שמעון בר יוחאי: חרוב אחד ושני הדסים.
בידוד וריחוק חברתי במערה, חומר ורוח, קודש וחול, חיי עולם וחיי שעה.
לאחרונה (הודות לנגיף הקורונה) כולנו היינו קצת ר׳ שמעון ובנו בתוך המערה מבודדים באופן כפוי מהעולם שבחוץ. מה עושה לנו חווית הניתוק, תחושת הבידוד והריחוק החברתי ? מה הרווח וההזדמנויות שזה מייצר לעומת המחיר שזה גובה מאיתנו. כיצד שומרים על איזון פנימי ועל תמהיל נכון של חיי עולם וחיי שעה כשכל כך הרבה רכיבים מנוגדים נוכחים בשגרת היומיום.
31.3.22 | כ"ח אדר ב' תשפ"ב
רבן גמליאל והחצב
״שלא ירבו מחלוקות בישראל…״
על בית מדרש סלקטיבי ומנהיגות מנותקת
בבית המדרש הקדום התנהלו על בסיס יומי דיונים ונפסקו הלכות.
מתוך מקורות שונים בספרות התלמודית ניכר כי הרוחות בתוך הבית סערו וגעשו לא פעם, ויכוחים ואי הסכמות היו עניין שבשיגרה.
אז איך מיישבים סכסוכים איך פותרים קונפליקטים? איך מתמודדים עם תלמיד עקשן, שאינו מקבל מרות ומתמרד נגד ההנהלה.
על דמותו של רבן גמליאל ראש הסנהדרין שהודח מתפקידו.
על נוקשות וחוסר פתיחות של מנהיג והאם בית המדרש אמור להיות סלקטיבי או פתוח לכל מי שחפץ?
28.4.22 | כ"ז ניסן תשפ"ב
בתו של עקיבא אשתו של מר עוקבא – חסד הלחם
״מקרבת הנאתם… ״
בזכות נשים צדקניות נגאלו ממצרים : על שתי נשים וצדק חברתי
חודש ניסן מביא איתו את ראשית התבואה, עונה חדשה של לחם יוצאת לדרך. לחם טרי שזה עתה יצא מן התנור הוא לא רק מאכל משביע הוא גם מקור נחמה ומרפא.
שני סיפורים תלמודיים שהגיבורות השקטות הן נשים ללא שם, אחת היא אשתו של והשניה היא בתו של…
הטקסט מציג את המעשים שלהם כמעט בלחישה, ללא כותרות מרעישות, אך דווקא המחוות הקטנות והאנושיות שלהן יש בהם חסד אמיתי שמביא מעט חמלה אל תוך מרחב ציבורי, טרוד ואטום. מפגש על חמלה ומעורבות, אטימות ואדישות בתוך המרחב הציבורי מאז ועד היום.
26.5.22 | כ"ה אייר תשפ"ב
הלל הזקן, ארבע מאות זוז ומקלחת אחת
״אוהב שלום ורודף שלום…״ סבלנות, פתיחות וקבלת האחר, על המורשת היהודית נוסח בית הלל
בית הלל הטביע את חותמו על המורשת היהודית ולא בכדי חלק ניכר מהפסיקה ההלכתית נקבעה על פי רוחו. לצד חכמים רבים ובעיקר בית שמאי הידוע בקפדנותו וגישתו המחמירה ביחס להלכה, דמותו של הלל הזקן מצטיירת כאדם בעל סבלנות, ועין טובה שמקרב את הבריות ומנסה בכל דרך להשכין שלום ולאפשר הלכה שמתנשמת עם החיים. הגמישות והפרגמטיות שמייצגת הגישה לפי בית הלל היא אבן היסוד למסורת איתנה וארוכת שנים שעמדה בתהפוכות הזמן.
איך מתכתב המסר המקראי שבסמל המדינה עם הרוח של בית הלל.
23.6.22 | כ"ד סיון תשפ"ב
ר יוחנן וריש לקיש – היפים, האמיצים והמחמיצים
״חלשה דעתו…״
עימותים, סיכסוכים ומלחמות אגו
ריבוי דעות ומחלוקות מאפיינים את השיח התלמודי, חזל ראו במחלקות כלי יעיל ליצירת הלכה חיה ותוססת ודרך הלימוד בחברותא היה כר פורה ומעמיק לליבון סוגיות מתוך נקודות מבט שונות ומגוונות. עם זאת במקורות שונים מתוארות מחלוקות שיצרו קרע עמוק בין חכמים והביאו לחרם, נידוי ומוות.
על מערכת היחסים המרתקת, המורכבת והטרגית שבין רבי יוחנן וריש לקיש שראשיתה בנהר הירדן וסופה בנעיצת סכין.
21.7.22 | כ"ב תמוז תשפ"ב
ר אליעזר בן הורקנוס בור סוד שהתייבש
״לא בשמיים היא …״
אוטונומיה וסמכות / דעת היחיד מול דעת הרוב / חכמים מול שמיים
ר׳ אליעזר בן הורקנוס :״ בור סוד שאינו מאבד טיפה..״ מתלמידו המבריקים של ר יוחנן, חרוץ ותאב ידע בעל יכולת זיכרון מרהיבה מאבד את הישגיו תוך וויכוח מר שפרץ בבית המדרש והוביל לחרם קיצוני שגזרו עליו חכמים. סוגיית תנורו של עכנאי במהלכה התווכח רבי אליעזר עם החכמים וסירב לקבל את פסיקת הרוב הפכה לטקסט מכונן בעולם היהודי בו הוכרזה האמירה המהפכנית כי לציבור החכמים יש סמכות פסיקה עוצמתית יותר מאשר לצו האלוהי. לימים הפך דיון מכריע וחשוב זה לצומת דרכים היסטורי ממנו התפצלו זרמים במסורת היהודית.
18.8.22 | כ"א תמוז תשפ"ב
ר עקיבא ורחל – בתו של עקיבא ובעלה: דור שני לסיפור אהבה
המפגש בין רחל בתו של כלבא שבוע עם רועה הצאן המסתורי שאינו יודע קורא וכתוב, סיפור אהבתם המחתרתי שעשה את ר׳ עקיבא לאחד מגדולי המסורת היהודית. לעומת סיפור אהבתם הצנוע והשקט של בתו ובעלה – איזו השפעה יש למודל הזוגי של ההורים על הבחירות של ילדיהם.
איך התגלגל יום טו באב לחג האהבה? מה לפילגש בגבעה, שבט בנימין, ירח מלא ומחוללות בכרמים..
15.9.22 | י"ט אלול תשפ"ב
אז בבית הספר … פדגוגיה חז״לית
״ ארבע מידות ביושבים לפני חכמים: ספוג ומשפך משמרת ונפה…״
צירוף המילים ״מורי ורבי..״ מוזכר פעמים רבות במקורות ולא בכדי תואר המורה מקדים את תואר הרב.
בעולמם של חכמים ההוראה היא ערך עליון : ״והעמידו תלמידים הרבה…״ בדומה לבוגרי אוניברסיטה כל חכם מקבל את שמו כתלמידו של רב מסוים ולדבר השפעה עמוקה על ההתפתחות הרוחנית שלו. דיונים ומשניות רבות עוסקים בשיטות הוראה ואסטרטגיות למידה מתוכם מצטיירת דמות המורה והיחס לתלמידים השונים.
קצת על מיכל:
לימודי BA בריפוי בעיסוק – האוניברסיטה העברית
לימודי הנחיית קבוצות – האוניברסיטה העברית
לימודי MA בספרות – אוניברסיטת תל אביב
"לנאות קדומים הגעתי לראשונה כמורה חיילת, מאז עברו כבר שלושה עשורים והמקום הפך עבורי לבית, משפחה ובעיקר מקום להשראה. הרעיון להקים בנאות קדומים בית מדרש מהלך, הסתובב לי בראש שנים ארוכות והוא נולד ממשפט שאמר פעם נגה הראובני מייסד המקום: "כשאנשים מהמגזר הדתי שואלים אותי באיזו ישיבה למדת? אני עונה להם: לא למדתי בישיבה, למדתי בהליכה…"
למידה בעבורי היא דרך חיים: לטייל, לשוטט, להתבונן, לנשום נופים שונים, לפגוש אנשים, להכיר תרבויות, זה מנוע צמיחה והתפתחות שמזכיר כל פעם מחדש כפי שכתב המשורר ישראל אלירז: "…את פלא היותנו בתוך העולם…"
עלות השתתפות בסדרה (8 מפגשים): 400 ₪. עלות השתתפות במפגש בודד: 60 ₪
קיום הפעילות מותנה במינימום משתתפים | ניתן לבטל עד 24 שעות לפני מועד הפעילות לקבלת זיכוי כספי מלא | לאחר הפעילות – לא יתקבל זיכוי.
רכישת כרטיסים מראש | במקום חניה בשפע בחינם
המקום פועל ע"פ הנחיות משרד הבריאות והתו הסגול, לפרטים נוספים לחצו כאן
לפרטים נוספים: info@n-k.org.il | 08-9770758