שמיטה – חוויה של פעם בשבע שנים

 
 

 

סוחטים זיתים ב"בודדה" בשנת שמיטה בנאות קדומים
נספר את סיפורם של עובדי האדמה בארץ ישראל וכיצד נאלצו לשנות את אורח חייהם מן הקצה אל הקצה על מנת לשמור את מצוות שנת השמיטה. נתנסה במלאכות המותרות בשנה זו 

 

משך הפעילות: כארבע שעות
מתאים לכיתות: א' - י"ב (התכנים והפעילויות - בהתאמה לגילאים השונים)
העונה המומלצת: כל השנה

 

מנושאי הסיור:
'גיבורי כח' – נשמע את סיפורה של מגדלת גפנים (מן העבר) אשר מתמודדת עם קשיי שנת השמיטה, ומדוע נקראה בסוף 'גיבורת כח'.


נבקר במתקן חקלאי -
כגון בודדה, ערבה, גורן (בהתאם לעונה) ונכיר את דרך פעולתם בשביעית בשונה משנים אחרות.

נתנסה באחת הפעילויות הבאות על פי עונת הביקור:

  סתיו – נבקר בכרם הזיתים ובבית הבד ונכיר את דרך הפקת השמן בבודדה.
      • תחרות צוותית בהפקת שמן זית והדלקת נר שמן.

חורף– נצא אל השדה ונכיר את צמחי הבר שנקראו 'ירקות השדה'. בדרך כלל אכלו אותם רק העניים אבל בשנה קשה זו אכלו אותם כולם.
      • נזהה את צמחי הבר בעזרת מגדיר צמחים 
      •
 נלקט צמחי בר ואזוב טרי, ונכין מאכל טעים

אביב וקיץ – בשדות הדגן,  נאסוף את היבול המספיק לתצרוכת עצמית ונראה מה היא דרך הקוצרים האסורה בשביעית. 
      • הכנת כרמל וקלי לצרכי הבית.  (מאכל של שבולים קלויות)


"קליפי רימון וקליפי אגוזים" –
גם חומרים מן הטבע ששימשו להפקת צבע, דינם כדין שביעית, כיצד השפיעה השביעית על פרנסת אבותינו. 
      • נכיר שיטות צביעה קדומות ונרקח צבע מצמחי העונה.


"אלו כלים שאין האומן רשאי למכרם בשביעית"- 
      • נבקר בתערוכת כלים עשירה ונגלה מה דינם של כלים אלה בשביעית (מחרשה, עול, מגל ועוד). 
      • נתנסה בהפעלת הכלים


היוצר וכליו - 
      • נבקר בסוכת הקדר (אומן כלי החרס) ונשמע את סיפורם של קנקני היין וקנקני השמן. נברר מה דינם של אמנים וכליהם בשביעית. 


ביקור בחממה –
היכרות עם שיטת הגידול על גבי מצע מנותק. 
      • זריעת בלוטים ושקדים במצע מנותק.

 

 

אנא בחרו 3 מתוך הפעולות המוצעות

הדפסשלח לחבר
דרונט בניית אתרים
עבור לתוכן העמוד